Jammer voor de omwonenden, maar als Schiphol na 2020 niet verder groeit dan verliest het de concurrentieslag met andere Europese vliegvelden. Dat klassieke argument hanteert minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Hoewel er weerstand is van omwonenden en milieuorganisaties blijft minister Van Nieuwenhuizen volledig achter het plan staan om Schiphol na 2020 te laten doorgroeien. Ze zegt in een interview in de Volkskrant dat de luchthaven anders de concurrentiestrijd verliest met andere luchtvaartknooppunten in Europa.

Tot en met 2020 geldt op Schiphol een plafond van 500.000 vluchten per jaar, dat nu al is bereikt. “Ik denk dat je niet kunt zeggen: dit was het voor eeuwig, die 500.000 vluchten. Dan ga je gewoon de boot missen ten opzichte van andere vlieghubs in Europa. De vraag is: hoe, wanneer en in welke omstandigheden groei je?”.

De minister zegt de komende tijd een balans te zoeken tussen de eisen van de luchtvaartsector en de omwonenden.”Het wordt een puzzel. Het zal geen ongebreidelde groei zijn, zo van: vlieg maar raak, en het zal ook niet zijn: we zetten Schiphol op slot of we trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet”, aldus Van Nieuwenhuizen.

ChristenUnie vindt dat minister te snel gaat

Coalitiepartij de ChristenUnie vindt dat minister van Nieuwenhuizen wel heel snel conclusies trekt. Er is “echt nog geen antwoord” op de “hele grote zorgen” van onder anderen coalitiegenoten als de ChristenUnie, zegt CU-voorman Gert-Jan Segers.

Segers is daar “nog helemaal niet aan toe”. Of dat weer een conflict binnen de coalitie betekent, “gaan we zien”. Ook over de groei van vliegveld Lelystad, die de minister ook wil doorzetten, is wat Segers betreft het laatste woord nog niet gezegd.

CDA-leider Sybrand Buma wil Van Nieuwenhuizens uitlatingen niet voorbarig noemen, maar wijst er wel op dat “we over die groei nog moeten gaan praten”. Hij hamert op “zorgvuldigheid”.

Lees ook op Business Insider

De VVD vindt de opschudding overdreven. De uitspraken van Van Nieuwenhuizen passen gewoon binnen het regeerakkoord, stelt haar partijgenoot Klaas Dijkhoff. Hij maakt zich “geen zorgen, maar ik ben ook niet tegen de groei van de luchtvaart”.

Schiphol wil graag snel besluit over toekomstige groei

Afgelopen vrijdag gaf president-directeur Dick Benschop van Schiphol aan dat hij hoopt dat er voor de zomer een oplossing komt voor de impasse rond de toegestane groei van de luchthaven. Hij praat daarover met Den Haag en met de omliggende gemeenten van de luchthaven. Benschop wil ook het vertrouwen winnen van omwonenden, die onlangs een stokje staken voor nieuwe afspraken over meer vluchtbewegingen.

“Ik denk dat de besluitvorming voor de zomer kan plaatsvinden voor zowel Schiphol en Lelystad. Gebeurt dat niet, dan halen we onze termijnen niet”, zei Benschop bij de presentatie van de jaarcijfers van de Schiphol Group.

In januari kwamen betrokken partijen in de Omgevingsraad Schiphol niet tot een compromis over verdere uitbreiding. Omwonenden gingen niet akkoord met een uitbreiding van het maximale aantal starts en landingen boven de 500.000 per jaar. Dat maximum werd vorig jaar bereikt.

“We werken aan de verbetering van de relatie met de omgeving. Dat betekent goed luisteren, goed weten wat de klachten zijn en actief inzetten op hinderbeperking’’, vervolgde Benschop.

Omwonenden klagen er onder meer over dat ze veel meer last hebben van vliegtuiglawaai dan Schiphol beweert. Dat zou ook blijken uit eigen metingen. Benschop kondigt nu aan metingen en berekeningen dichter bij elkaar te brengen, om daarmee vertrouwen te winnen.

Hoewel hij niet concreet kon zeggen wat de gevolgen zouden zijn als het aantal vluchten van en naar Schiphol kan worden opgevoerd, is het vliegveld volgens hem wel iets “om te koesteren”. Hij wijst erop dat de luchthaven, hoewel dat Nederland klein is, qua verbindingen en passagiersaantallen bij de internationale top hoort.

Verder heeft Benschop hoge verwachtingen van uitbreiding via een nieuwe luchthaven in Lelystad. De opening van Lelystad is al twee keer uitgesteld en staat nu gepland voor april 2020. Gevraagd naar een plan B als plannen in Flevoland weer spaaklopen, zei Benschop: “Ik geloof erg in plan A, dus daar hoop ik op.”