Onterechte declaraties, beschuldigingen van corruptie en nu ook een rel rond een gratis verkiezingsfeestje op kosten van de belastingbetaler. Prominente VVD-Kamerleden vinden dat het omstreden Kamerlid Mark Verheijen beter op kan stappen. Ondertussen wordt een lokale VVD-politica in verband gebracht met wietteelt.

De opeenstapeling van affaires rond Tweede Kamerlid Mark Verheijen wordt de VVD-fractie nu echt te gek, schrijft het AD donderdag op basis van anonieme bronnen. “Ik was allang opgestapt”, zegt een VVD-Kamerlid tegenover de krant. “Op een bepaald moment wordt je een sta-in-de-weg voor de partij. Dat moet je niet willen.”

Tijdens een fractieoverleg zouden de Kamerleden Ton Elias en Helma Neppérus aan Verheijen hebben gevraagd of hij niet beter de eer aan zichzelf kon houden.

Cruciale verkiezingen

De negatieve publiciteit rondom het Kamerlid komt de partij slecht uit in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van volgende maand. Die zijn cruciaal voor coalitiepartners VVD en PvdA, omdat de Provinciale Staten de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen.

VVD en PvdA hebben nu al geen meerderheid in de Senaat met dertig van de 75 zetels. Maar dat worden er nog eens dertien minder, volgens de recentste peiling van bureau Ipsos. Samen met de constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP heeft de coalitie op dit moment in de Eerste Kamer een nipte meerderheid van 39 zetels. Maar in de peiling zou deze samenwerking in de Senaat uitkomen op nog maar 34 zetels.

Zonder meerderheid in de Eerste Kamer wordt het voor de regering moeilijk om maatregelen uit te voeren. De fratsen van Verheijen kan de partij van premier Mark Rutte dus missen als kiespijn.

Foute declaraties

Twee weken geleden gingen er in de Tweede Kamerfractie al stemmen op voor een vertrek van Verheijen. Die was toen in opspraak geraakt nadat NRC Handelsblad onthulde dat Verheijen als gedeputeerde in de provincie Limburg duizenden euro’s te veel zou hebben gedeclareerd.

Volgens de krant heeft Verheijen zich onder meer voor een bijbaan vijf keer in de provinciale dienstauto van Limburg naar de Randstad laten rijden. Van de bijbaan ontving hij ook een reiskostenvergoeding.

Na het verschijnen van dit bericht nam de VVD-top het nog voor hem op. Premier en partijleider Mark Rutte noemde de zaak opgeblazen. Ook fractieleider Halbe Zijlstra ging in de verdediging.

Maar binnen de VVD ontstond zoveel onrust en verontwaardiging dat Verheijen zelf verzocht om een onderzoek van de partijcommissie voor integriteit. Die is in het leven geroepen nadat er diverse VVD’ers waren beschuldigd van fraude of corruptie. Ook legde Verheijen zijn werk tijdelijk neer.

Limburg geloven in Verheijen

De Gedeputeerde Staten van Limburg concludeerden maandag na extern onderzoek dat Verheijen geen onterechte declaraties heeft ingediend.

De onderzoeker toetste de declaraties niet inhoudelijk,  maar keek alleen of de controle door de provincie heeft gewerkt. Desondanks concludeert gouverneur Theo Bovens dat er geen onterechte declaraties zijn uitbetaald. "Het terugbetalen van te veel ontvangen gedeclareerde bedragen is niet aan de orde", schreef hij aan Provinciale Staten.

De VVD-politicus zelf denkt weer anders over de tien declaraties en meent dat hij drie keer onterecht heeft gedeclareerd voor een bedrag van in totaal 399,90 euro. Verheijen heeft beloofd die kosten terug te betalen.

Aangifte tegen Verheijen

Naast de al dan niet onterechte declaraties, werd Verheijen ook beschuldigd van corruptie. De Limburgse ondernemer Wout Heijmans deed aangifte tegen hem. Heijmans wilde in Velden een bioscoop beginnen, maar meent dat hij is tegengewerkt door voormalig wethouder Verheijen.

In de periode dat de VVD’er wethouder van Venlo was zou hij zich hebben laten omkopen door de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol, ook bekend van de affaire-Van Rey. Verheijen zou Van Pol bevoordeeld hebben bij het bouwen van een bioscoop. Geruchten over te nauwe banden tussen Verheijen en Van Pol circuleerden al langer.

Heijmans beschuldigde Verheijen afgelopen vrijdag tevens van het verspreiden van valse roddels. In de gemeenteraad van Venlo zou door een VVD-fractielid een gerucht verspreid zijn over betrokkenheid van Heijmans bij criminaliteit. De advocaat van Heijmans noemt het aannemelijk dat Verheijen daar achter zat. "Het is allemaal té toevallig."

Gratis verkiezingsfeest met belastinggeld

Woensdag kwam er nog een nieuwe beschuldiging aan het adres van Verheijen. Hij heeft in 2012 een gratis verkiezingsfeestje geregeld voor premier Mark Rutte op de Floriade in Venlo. De regeringspartij betaalde daar niets voor, terwijl de expositie sterk afhankelijk was van dergelijke inkomsten, aldus het AD.

Verheijen was nauw betrokken bij de met belastinggeld gefinancierde Floriade. Hij beweerde in 2012 dat de VVD betaald had, maar de vereffenaar van de nu geliquideerde Floriade BV constateert dat er helemaal geen rekening is verzonden voor de partijbijeenkomst.

Een woordvoerder van de VVD bevestigt dat er alleen voor "de aankleding van het podium" is betaald. Het feestje duurde volgens de uitnodiging ruim twee uur en toegang tot de Floriade was gratis. Verheijen zat toen in het stichtingsbestuur van de Floriade.

Andere affaire met VVD'er

De affaires rond Verheijen zijn niet de enige kopzorgen die de VVD heeft in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Ook fractievoorzitster Kathalijne de Kruif van de VVD in de gemeente Stichtse Vecht raakt verder in opspraak. Volgens het AD zijn er aanwijzingen dat de 43-jarige Maarssense deel uitmaakt van een groot crimineel onderzoek. Maarssen is onderdeel van de gemeente Stichtse Vecht.

Bronnen melden dat het onderzoek rond De Kruif mogelijk betrekking heeft op fraude en hennepteelt. Eerder werd bekend dat de VVD-politica verdacht wordt van het lekken van geheime informatie uit de vertrouwenscommissie voor de benoeming van de nieuwe burgemeester van Stichtse Vecht. Er zou zijn gelekt naar een hooggeplaatste VVD'er.

De verdenking van het lekken kwam naar boven in het andere onderzoek, dat wordt gedaan door het Openbaar Ministerie in Utrecht. Daar wil niemand op de zaak reageren.