Een project voor de bouw van een 1,5 miljard dollar kostende waterontziltingsinstallatie in de nieuwe woestijnstad Neom lijkt te zijn geschrapt door Saudi-Arabië.

Een consortium bestaande uit Neom-dochter Enowa, het Japanse Itochu en het Franse Veolia was in december 2022 overeengekomen de installatie te ontwikkelen.

Het plan was om een ontziltingsinstallatie te bouwen die op 100 procent hernieuwbare energie zou draaien en twee miljoen kubieke meter water per dag aan Neom zou leveren, oftewel ongeveer 30 procent van de verwachte behoefte van de stad.

De fabriek zou worden gevestigd in Oxagon, het industriegebied van Neom, en de eerste fase zou volgend jaar klaar moeten zijn.

Bronnen die bekend zijn met het project vertelden MEED, een bedrijfspublicatie uit het Midden-Oosten, echter dat de gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst voor het project is verlopen en niet is verlengd.

Een digitale tekening van de OXAGON. Foto: Neom

De redenen voor het niet verlengen van het project zijn onduidelijk. Business Insider heeft contact opgenomen met Enowa, Itochu en Veolia voor commentaar, maar de partijen onthielden zich van een reactie.

In een verklaring aan MEED zei Enowa dat de waterbehoeften van Neom het afgelopen jaar zijn veranderd, "waardoor we een stapsgewijze aanpak hebben gekozen om de capaciteit uit te breiden".

In mei zei Malcolm Aw, een Britse energie-ondernemer, dat hij een contract van 100 miljoen dollar voor de ontwikkeling van ontziltingsinstallaties op duurzame energie in Neom had geannuleerd vanwege zorgen over de mensenrechten.

Kosten voor futuristische stad Neom lijken probleem te worden

Het is een klap voor de futuristische woestijnstad. Neom wordt gebouwd in woestijnen in het noordwesten van Saudi-Arabië, een van de droogste en heetste delen van de wereld, wat betekent dat ontzilting van water de sleutel is tot het succes van het project.

De projectontwikkelaars hebben gezegd dat Neom een ecostad wordt, zonder auto's of wegen en aangedreven door 100 procent duurzame energie. Het maakt deel uit van het Vision 2030-plan van de Saudische leider Mohammed bin Salman om de economie van het land te diversifiëren en minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen die de bron zijn van de rijkdom van de staat. De ontwikkeling van Neom is gericht op technologische innovatie en toerisme.

Maar in april meldde persbureau Bloomberg dat Saudi-Arabië gedwongen was om de plannen voor het project, dat in totaal maar liefst 1.500 miljard dollar zou kunnen kosten, terug te schroeven. Volgens het rapport wordt The Line, een 'horizontale wolkenkrabber', mogelijk teruggebracht van meer dan 160 kilometer tot iets meer dan 1,6 kilometer.

In een poging om het nieuwsbericht te weerleggen, zei de Saudische minister van Economie, Faisal Al Ibrahim, vorige maand tegen CNBC dat alle Neom-projecten zoals gepland doorgaan. "Er is geen verandering in de schaal. Het is een langetermijnproject met een modulair ontwerp."

LEES OOK: De futuristische megastad Neom in Saudi-Arabië wordt opgedeeld in regio’s: zo gaan The Line en 4 andere delen eruit zien