Saudi-Arabië bouwt een futuristische mega-stad die 33 keer zo groot moet worden als de stad New York. De stad gaat Neom heten en wordt helemaal vanaf de grond af opgebouwd.

Saudische officials noemen de bouw van Neom “het meest ambitieuze project ter wereld”. De stad verrijst aan de kust van de Rode Zee in de noord-westelijke Saoedische provincie Tabuk.

Kroonprins Mohammed bin Salman zei in oktober 2018 tegen Bloomberg dat Neom klaar is in 2025. De eerste bouwfase is volgend jaar al gereed.

Dit weten we tot nu toe over de megastad in wording:


Neom is een samenstelling van het Griekse woord voor nieuw, ‘neos’, en ‘mustaqbal’, het Arabische woord voor ’toekomst’.

Foto: De plek in de woestijn in de provincie Tabuk waar ooit Neom zal verrijzen. Bron: Neom

De stad zal ruim 10.000 vierkante mijl beslaan. De kosten voor Saudi Arabië's Public Investment Fund bedragen minstens 500 miljard dollar. Daarbij moeten nog miljoenen van buitenlandse investeerders komen, als Saudi-Arabië ze weet te interesseren.

Foto: De plek voor Neom in de provincie Tabuk in het noord-westen van Saudi-Arabië. Bron: Neom

Neom maakt onderdeel uit van 'Vision 2030': een ambitieus plan om de Saudische maatschappij te hervormen. Saudi-Arabië wil de afhankelijkheid van olie verminderen en het land een technologische hub maken.

Foto: Een Saudische man loopt langs het logo van Vision 2030 na een persconferentie in Jeddah in 2016. Bron REUTERS/Faisal Al Nasser

In januari 2019 heeft  Saudi-Arabië een onderneming opgezet die ook Neom heet en die de drijvende kracht achter het bouwproject moet worden.

Foto: Auto's rijden langs het King Abdullah Financial District in Riyadh. Bron: Reuters

En in 2017 huurde Neom drie van de grootste adviesbureaus te wereld in, McKinsey & Co, Boston Consulting en Oliver Wyman. Ze bedachten een aantal dingen...

Foto: Een bezoeker maakt foto's van een robot tijdens een tentoonstelling over 'Neom' in 2017. Bron: Reuters

.... zo zouden ze voor Neom een technologie willen inzetten om kunstmatige wolken te maken. Door deze "cloud seeding"-technologie zou er meer regenval moeten komen in Neom dan gebruikelijk is in de woestijn.

Foto: De locatie van Neom in Saudi-Arabië. Bron: Neom

Neom zal ook het "meest vooruitstrevende onderwijssysteem ter wereld" hebben, met bijvoorbeeld lessen van holografische leraren, zeggen Saudische officials.

Bron: Een hologram van Princess Leia uit Star Wars IV. Bron: Disney

Een ander idee is een 'Jurassic Park'-achtig eiland voor toeristen met robot-dinosaurussen.

Bron: Een robot-Stegosaurus bij  Taman Legenda, TMII in Oost-Jakarta, Indonesië. Bron: Shutterstock

's Nachts zou Neom verlicht moeten worden door een gigantische kunstmatige maan.

Bron: Foto van een rijzende volle maan in Overland Park, Kansas. Bron: Associated Press

Mensen kunnen in Neom straks van A naar B gaan met vliegende taxi's, zeggende autoriteiten.

Foto: Een dronetaxi tijdens een tentoonstelling over 'Neom', een nieuwe zaken- en industriestad in 2017. Bron: Hamad I Mohammed/Reuters

In de toekomst rijden mensen alleen nog maar voor de lol in hun auto, denken de grote breinen achter Neom. Een gewone auto is er niet langer een alledaags vervoermiddel. Mensen rijden misschien wel met een Ferrari naar de kust, maar niet meer zelf naar het werk.


Er komen in Neom méér Michelin-sterrenrestaurants per inwoner dan in welke andere stad ook, is het plan.

Foto: Riyadh, de hoofdstad van Saudi-Arabië, heeft nog geen permanent restaurant met een Michelin-ster. Bron: adznano3/Shutterstock

De kustlijn van de Rode Zee krijgt een ander aanzien. Er wordt glow in the dark-zand gestrooid op de stranden.

Foto: De gloed die je op deze golven ziet, komt van algen. Foto van Mun Tsai beach in Hong Kong. Bron: Reuters

Het constructiewerk is al begonnen in de baai van Neom. Het is fase 1 van de mega-stad.

Foto: Nadhmi al-Nasr, de  CEO van Neom, bij de Future Investment Initiative FII conferentie in Riyadh op 25 oktober 2018. Bron: Getty

De Baai van Neom moet een woonwijk met "witte stranden, een mild klimaat en een aantrekkelijk investeringsmilieu" worden, volgens het persagentschap van Saudi-Arabië. In de loop van 2020 moet de wijk voltooid zijn.


Er is al enige vooruitgang geboekt: Neom Airport is bijna klaar en is al geregistreerd als officiële internationale luchthaven.

Foto: Neom Airport wordt gebouwd als onderdeel van fase 1. Bron: Twitter/Saudi Air Navigation Services Company

De eerste vlucht landde in juni op Neom Airport.


Neom gebruikte een foto van Singapore's Gardens by the Bay in marketingmateriaal. Het wekt indruk dat Neom inspiratie put uit de Zuid-Aziatische stad.

Bron: Singapore's Gardens by the Bay, ontworpen door Grant Associates en Wilkinson Eyre Architects. Bron: Flickr/adforce1

De Saudische regering houdt al evenementen op de plek waar Neom komt om beleggers aan te trekken en media-aandacht te krijgen.

Foto: Een wingsuit-parachutist vliegt over de locatie van Neom. Dit is onderdeel van het 'Extreme Sports Event' in 2018. Bron: YouTube/Neom

Lees meer over futuristische plekken: