• Het belang van Saoedi-Arabiës staatsfonds in Lucid Motors is waardevoller dan de rest van zijn belangen in Amerikaanse bedrijven bij elkaar opgeteld.
  • Het Public Investment Fund (PIF) van het land bezit Lucid-aandelen die woensdag ongeveer 40 miljard euro waard zijn.
  • PIF verkocht eind 2019 een belang in Tesla dat nu bijna 37 miljard euro waard zou zijn geweest.
  • Lees ook: De Lucid Air komt nu echt op de markt: zo kun je ‘m vergelijken met de Tesla Model S

Saoedi-Arabië verdiende dit jaar een fortuin aan Lucid Motors, de Amerikaanse bouwer van elektrische auto’s. Maar het miste een tweede meevaller door Tesla-aandelen te verkopen.

Het staatsinvesteringsfonds Public Investment Fund (PIF) van het land maakte maandag bekend dat het een belang ter waarde van 22,8 miljard euro heeft in Lucid. PIF nam dat voor het eerst op in zijn Amerikaanse aandelenportefeuille, omdat de automaker in juli naar de beurs ging.

Lucid was er bijna volledig verantwoordelijk voor dat de portefeuille van PIF in het derde kwartaal bijna verdrievoudigde in waarde tot 37,7 miljard euro. Bovendien was Lucid eind september goed voor 59 procent van dat bedrag.

De aandelenkoers van Lucid is sindsdien met meer dan 75 procent gestegen, waardoor de waarde van het belang van PIF nu ruim 40 miljard euro bedraagt. Dat is bijna hetzelfde als de volledige waarde van de gehele portefeuille van PIF aan het eind van het derde kwartaal.

PIF investeerde ongeveer drie jaar geleden iets meer dan 1 miljard euro in Lucid. Toen kwam de startup geld tekort. Het bezit nog steeds 63 procent van de autofabrikant na de beursgang, blijkt uit stukken van de Amerikaanse beurswaakond SEC. 

Tesla-aandelen verkocht

Terwijl PIF een klapper maakte met Lucid, liet het Saoedische fonds een fortuin liggen door aandelen te verkopen in diens grootste rivaal: Tesla. Het staatsinvesteringsfonds had 41 miljoen Tesla-aandelen in bezit, maar deed bijna het volledige belang eind 2019 van de hand. Toen was de waardering van de Amerikaanse autofabrikant ongeveer een tiende van wat het nu is.

Het Tesla-belang van PIF zou op dit moment bijna 37 miljard euro waard zijn geweest, en 44 miljard euro toen het aandeel eerder deze maand piekte. Met andere woorden: het fonds had veel meer kunnen verdienen als het langer had gewacht met verkopen.

PIF, dat belangen van miljarden dollars heeft in Uber, Activision Blizzard en Electronic Arts, heeft zijn portefeuille vorig kwartaal agressief uitgebreid. Het nam een belang in Alibaba, PayPal, Pinterest, Shopify, Walmart en andere bedrijven, waardoor het totale aantal holdings steeg van 13 naar 32.

Beursgang van Lucid

Lucid ging naar de beurs via een omgekeerde fusie met Churchill Capital IV, een special purpose acquisition company (SPAC). Churchill wordt geleid door Michael Klein, een voormalig Citi-bankier die topbelegger Warren Buffett in de loop der jaren bij verschillende deals heeft geadviseerd.

SPAC’s zijn ‘lege’ beursnoteringen waar beleggers geld in stoppen. Dat kapitaal wordt vervolgens gebruikt om een of meerdere overnames te doen om de lege beurshuls te vullen met echte ondernemingen.

Lees meer5 dingen die je als belegger moet weten om SPAC’s te begrijpen

Lucid genereerde slechts 614.000 euro aan inkomsten en registreerde een nettoverlies van 1,32 miljard euro in de negen maanden tot 30 september, bleek deze week uit de derdekwartaalcijfers. Aan de andere kant heeft Lucid meer dan 17.000 reserveringen ontvangen, 1,14 miljard euro aan geschatte boekingen verzameld en bedroegen de cashreserves 4,2 miljard euro bij de laatste telling.

LEES OOK: ‘Lucid is de volgende Tesla’ – Bank of America noemt de startup een van de meest kansrijke nieuwkomers op markt voor elektrische auto’s