• Het Amerikaanse Lucid Motors krijgt een beursnotering in New York.
  • De Tesla-rivaal fuseert met de lege beurshuls Churchill Capital IV, een zogeheten special purpose acquisition company.
  • Lucid wordt gewaardeerd op circa 24 miljard dollar.

De maker van elektrische auto’s Lucid Motors, een rivaal van Tesla, krijgt een beursnotering in New York.

Het in 2007 opgerichte Lucid wordt geleid door Peter Rawlinson, een voormalige ingenieur van Tesla en eerder werkzaam bij Jaguar Land Rover en sportwagenbouwer Lotus.

Lucid zegt in de tweede helft van dit jaar met de productie te willen beginnen van zijn luxesedan, de Lucid Air. Die is te bestellen voor 69.900 dollar.

Lees meer: 11 bijzondere eigenschappen van de Lucid Air, de grote uitdager van de Tesla Model S

De in Californië gevestigde onderneming bouwt de auto's bij zijn fabriek in Arizona. Momenteel telt Lucid circa 2.000 werknemers en daar moeten er nog 3.000 bijkomen voor het einde van dit jaar.

Rawlinson heeft overigens geregeld gezegd dat Lucid geen directe concurrent is van Tesla, omdat zijn bedrijf zich meer richt op het duurdere segment van de markt voor elektrische auto's. Tesla richt zich volgens hem meer op massaverkopen.

Beursgang via een SPAC

De beursgang verloopt via een fusie van Lucid met de lege beurshuls Churchill Capital IV. Dat is een zogeheten special purpose acquisition company, oftewel een SPAC.

SPAC's zijn ‘lege’ beursnoteringen waar beleggers geld in stoppen. De zak geld wordt vervolgens gebruikt om een of meerdere overnames te doen om de lege beurshuls te vullen met echte ondernemingen. 

Lees meer: 5 dingen die je als belegger moet weten om SPAC’s te begrijpen

Churchill Capital IV (CCIV) komt uit de koker van Wall Street-bankier Michael Klein, een voormalige dealmaker bij Citigroup. Lucid legt via de fusie de hand op de 2,1 miljard dollar aan cash die Klein met CCIV ophaalde.

Daarnaast vindt er een kapitaalinjectie plaats van investeerders. Het Saudische staatsinvesteringsfonds steekt samen met fondsengiganten als Blackrock, Fidelity en Franklink Templeton 2,5 miljard dollar in Lucid. Dat verloopt via een PIPE of private investering in een publiek aandeel.

Lucid wordt bij de deal gewaardeerd op circa 24 miljard dollar. Met de opbrengsten wil de automaker zijn productiecapaciteit gaan uitbreiden.

Lees meer over elektrische autofabrikanten: