• De Galaxy S10 van Samsung is nog altijd een goede optie voor iedereen die een nieuwe telefoon wil, maar daar niet meer dan 1.000 euro aan wil uitgeven.
  • De belangrijkste verschillen tussen de gloednieuwe Galaxy S20 en zijn voorganger zijn 5G-ondersteuning, de grotere en verbeterde camerasensoren, het extra geheugen en een scherm met een hogere verversingssnelheid.
  • Als je 5G op dit moment niet belangrijk vindt en een telefoon zoekt die wel goede foto’s maakt, maar niet per se de allerbeste, dan is de Galaxy S10 zeker het overwegen waard.

Samsung heeft vorige week zijn belangrijkste nieuwe smartphone gepresenteerd: de Galaxy S20. Maar onderschat zijn voorganger, de Galaxy S10, niet.

Hoewel de nieuwe Galaxy S20 een aantal belangrijke verbeteringen kent, zoals een verbeterde camera, zijn er genoeg redenen om toch de een jaar oude Galaxy S10 aan te schaffen. Het toestel heeft niet de allernieuwste camera, maar de driedubbele lens maakt nog altijd kwalitatief hoogwaardige en heldere foto’s.

Ook mist de Galaxy S10 verbeteringen als een scherm met een hogere verversingssnelheid en meer RAM, maar hij blijft hoogstwaarschijnlijk snel genoeg.

Hier vijf redenen om te kiezen voor de oudere en goedkopere Galaxy S10 in plaats van de nieuwe Galaxy S20.


Hij is goedkoper.

De belangrijkste reden om de S10 te verkiezen boven de S20 is de prijs. De Galaxy S10 is al vanaf 608 euro te krijgen, terwijl de S20 minimaal 999 euro kost.


Er zijn nog weinig 5G-netwerken en in Nederland voorlopig helemaal niet.

Foto: Samsung/YouTube

Een van de belangrijkste verbeteringen van de Galaxy S20 is de ondersteuning voor 5G. Maar in Nederland is 5G voorlopig nog toekomstmuziek. De frequenties moeten eerst geveild worden en daarna kunnen telecomproviders pas aan de slag met het ontwikkelen van 5G-netwerken.


De camera van Galaxy S10 is ook naar de huidige maatstaf nog altijd uitstekend.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Galaxy S10 heeft weliswaar niet de grotere verbeterde camerasensoren van de S20, maar is nog altijd in staat om foto's van hoge kwaliteit te maken.

De Galaxy S10 en S10 Plus hebben allebei een camera met drie lenzen: een 12-megapixel telelens, een 12-megapixel groothoeklens en een 16-megapixel ultragroothoeklens. Daarmee kan je in een veel verschillende modussen fotograferen, waaronder tot 10x digitaal zoomen en met een breed gezichtsveld van 123 graden.

Dus ondanks dat de S10 misschien niet zo geweldig is met inzoomen of foto's maken als er weinig licht is, is hij wel uitgerust met alle belangrijke fotomogelijkheden die je je kan wensen in een moderne smartphone.


De Galaxy S10 had al de belangrijkste andere features van de S20, zoals omgekeerd draadloos opladen, een vingerafdrukscanner onder het scherm en een scherm zonder randen.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Samsung heeft met de Galaxy S10 een aantal belangrijke features geïntroduceerd die terugkeren op de S20. Daaronder omgekeerd draadloos opladen, waarmee je accessoires zoals de draadloze oordopjes of een andere telefoon kan opladen door ze achterop de S10 te leggen.

De Galaxy S10 had ook al een onder het scherm ingebouwde vingerafdrukscanner. Het scherm zelf is het vorig jaar door Samsung geïntroduceerde Infinity-O-display zonder randen.


De gebruikerservaring van de Galaxy S10 verschilt waarschijnlijk nauwelijks van die van de Galaxy S20.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De grootste verbeteringen van de Galaxy S20 zitten 'm in ondersteuning van 5G-netwerken en de verbeterde camera. Maar als dat beide geen prioriteit voor je heeft, kun je net zo goed kiezen voor de aanmerkelijk goedkopere S10.

De Galaxy S20 heeft een iets soepeler functionerend scherm en meer geheugen waardoor hij iets sneller aanvoelt, maar in de praktijk is de Galaxy S10 meer dan snel genoeg voor dagelijkse taken als het versturen van e-mails, sociale media checken en spelletjes spelen.

Lees meer over de laatste smartphones: