• De belangrijkste nieuwe feature van de Samsung Galaxy S20, die dinsdag is onthuld, is de verbeterde camera, met een sensor van 12 megapixels bij de S20 en S20 Plus en 108 megapixels bij de S20 Ultra.
  • De toestellen hebben ook verbeterde beeldschermen, met een hogere verversingssnelheid waardoor gamen en video kijken soepeler oogt.
  • De Galaxy S20-toestellen zijn vanaf 13 maart verkrijgbaar. De goedkoopste S20 zonder 5G kost 899 euro.

Samsung heeft dinsdag de nieuwe Galaxy S20 gepresenteerd, de belangrijkste smartphone van de Zuid-Koreaanse techgigant, als opvolger van de Galaxy S10. Bij het jaarlijkse Unpacked-evenement in San Francisco onthulde het bedrijf drie nieuwe modellen van zijn vlaggenschip: de Galaxy S20, Galaxy S20 Plus en Galaxy S20 Ultra.

Samsung zet vooral in op verbetering van de camera. Hoewel de drie nieuwe smartphones, die vanaf 13 maart in Nederland verkrijgbaar zijn, qua uiterlijk lijken op hun voorganger, zijn ze volgens het bedrijf dankzij verbeterde camerasensoren beter in staat gedetailleerde foto’s te maken, vooral bij weinig licht.

Naast de nieuwe S20-toestellen presenteerde Samsung ook een nieuwe klaptelefoon, de Galaxy Z Flip, een vouwbare smartphone met dubbel beeldscherm.

Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen die je waarschijnlijk het meest zult opmerken als je een nieuwe Galaxy S20 oppakt.


1. De verbeterde camerasensoren

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Samsung heeft de camerasensoren van de drie nieuwe smartphones verbeterd. De Galaxy S20 en S20 Plus krijgen een camera met 12 megapixels, de Galaxy S20 Ultra krijgt er eentje met maar liefst 108 megapixels. Daardoor is met name het topmodel in staat scherpere foto's te maken in hoge resolutie, vooral bij weinig licht.


2. 'Single Take'-fotografie

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Galaxy S20-smartphones zijn uitgerust met de nieuwe camera-instelling Single Take, die in één keer meerdere vormen van foto's en video's maakt bij een klik op de fotoknop.

Hoewel het geen grote doorbraak betreft, is het een handige truc die tijd kan besparen omdat je niet hoeft te wisselen tussen verschillende opnamevormen. In bovenstaand voorbeeld is een foto tegelijk genomen in verschillende formats, van een korte clip tot een langere video en een foto met een zwart/wit filter.


3. Betere zoom

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Galaxy S20 moet beter in staat zijn om ingezoomde foto's te maken, want de Galaxy S20 en S20 Plus beschikken over 3x optische zoom en 30x digitale zoom, terwijl de Ultra beschikt over 10x optische zoom en 100x digitale zoom. Beide varianten vormen een sterke verbetering ten opzichte van de Galaxy S10, die beschikte over 2x optische zoom en 10x digitale zoom.


4. Een beeldscherm met een verversingssnelheid van 120 Hertz

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De Galaxy S20 heeft een AMOLED-scherm van 6,2 inch, de Galaxy S20+ een 6,7-inchdisplay en de grotere Galaxy S20 Ultra eentje van 6,9 inch.

Verder gaat Samsung mee in de trend om de verversingssnelheid van het display op te schroeven. Het scherm van alle drie de S20-modellen ververst 120 keer per seconde, het dubbele van de S10. Video kijken en gamen voelt daardoor vloeiender aan, omdat het display twee keer zo vaak een nieuw beeld tevoorschijn tovert.


5. 5G op alle modellen

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Alle modellen van de Galaxy S20 ondersteunen 5G, een koerswijziging van Samsung ten opzichte van vorig jaar. Toen was slechts één variant van de smartphone geschikt voor de nieuwe netwerktechnologie. Mogelijk is dit nog niet onmiddellijk van belang, omdat telecomaanbieders nog werken aan de uitbreiding van hun 5G-netwerken, maar het garandeert wel dat de nieuwste smartphones van Samsung niet zullen achterblijven terwijl 5G-netwerken de komende jaren worden uitgebreid.


De Galaxy S20 is vanaf 13 maart leverbaar in Nederland. Dit zijn de prijzen:

Galaxy S20 (8 GB RAM, 128 GB opslag, 4G): 899 euro
Galaxy S20 (12 GB, 128 GB, 5G): 999 euro
Galaxy S20 Plus (12 GB, 128 GB, 5G): 1.099 euro
Galaxy S20 Ultra (12 GB, 128 GB, 5G): 1.349 euro
Galaxy S20 Ultra (16 GB, 512 GB, 5 GB): 1.559 euro

Lees meer: