• Een jaar na de slordige lancering van zijn eerste vouwbare smartphone probeert Samsung het opnieuw met een nieuw design, een nieuwe naam en een nieuwe prijs.
  • De Galaxy Z Flip is ruim 500 euro goedkoper dan de startprijs van de Galaxy Fold van vorig jaar. Deze telefoon is in en uit te klappen zoals een zakspiegel in plaats van horizontaal zoals een boek.
  • Hoewel de Galaxy Z Flip veel hardwarematige verbeteringen heeft, is deze nieuwe Samsung-telg niet zo magisch of spannend als het ontwerp van vorig jaar.

Februari vorig jaar verbaasde Samsung de wereld met de onaangekondigde introductie van de Galaxy Fold tijdens Mobile World Congress. De Galaxy Fold was groot, spannend en mooi. Deze telefoon heeft twee schermen en vijf camera’s en kost met een startprijs van 2.020 euro net zo veel als een hoogwaardige laptop.

Maar alles viel in duigen toen Samsung maanden later testexemplaren naar journalisten stuurde. Veel van deze toestellen vertoonden binnen 24 gebreken.

samsung galaxy fold broken

Voor Samsung was het een hardware-ramp en een pr-nachtmerrie. Het bedrijf moest terug naar de tekentafel en bracht de Galaxy Fold later in het jaar opnieuw uit. Maar toen was het leed al geschied. De Galaxy Fold, net zoals de Galaxy Note 7 en zijn exploderende batterij van 2016, werd het mikpunt van grappen.

Dit jaar probeert Samsung het opnieuw met een vouwbare smartphone – en hiermee worden veel fouten van de Galaxy Fold opgelost.

De nieuwe Galaxy Z Flip heeft misschien wel de slechtste naam van de twee telefoons, maar het toestel heeft wel een beter scharnier en een beter schermdesign. Zo kan er geen stof in de smartphone terechtkomen zodat het toestel niet onbruikbaar wordt. Het is veel moeilijker om het toestel te beschadigen vanwege het 'clamshell'-ontwerp. De Z Flip is ook een stukje goedkoper met een vanafprijs van 1.500 euro. Dat is 520 euro minder dan het model van vorig jaar.

Het jammere voor Samsung is dat deze nieuwe vouwbare telefoon, ondanks de vele verbeteringen, niet zo aantrekkelijk is als de Galaxy Fold in eerste instantie was.

De grootste teleurstelling staat niet in de specificaties

Om te begrijpen waarom de nieuwe Z Flip niet zo spannend is als de Galaxy Fold, helpt het om beide toestellen te zien.

Hier is de Galaxy Fold:

galaxy fold 1

En hier is de nieuwe Galaxy Z Flip:

Samsung Galaxy Z Flip

De Galaxy Z Flip neemt minder ruimte in beslag dan de Galaxy Fold, zowel geopend als gesloten. Maar het probleem met de Galaxy Z Flip is dat je voortdurend de vouw in het midden van het scherm aanraakt.

Galaxy Z Flip Apps

Denk aan hoe vaak je op je huidige smartphone aan het scrollen bent. Je doet het de hele tijd om door webpagina's te browsen of om dat nummer te vinden waar je naar op zoekt bent op Spotify.

Omdat de telefoon een horizontale vouw heeft in het midden van het scherm, raak je deze voortdurend aan. Dat was geen probleem met de Galaxy Fold die een verticale vouw heeft in het midden van het scherm en nauwelijks in contact komt met de interface.

Samsung Fold

Als de Galaxy Fold geopend is, heb je twee apps op het scherm staan die je kan gebruiken of één gigantische app. Maar je hebt waarschijnlijk weinig redenen om met je vinger het midden van het scherm aan te raken.

Samsung galaxy Fold

De Galaxy Z Flip ontbreekt het aan de 'wow'-factor. De Galaxy Fold was gesloten met één hand te gebruiken. Als je deze opensloeg, leek het alsof je opeens een tablet in je hand had.

Samsung Galaxy Fold

De Galaxy Z Flip kan niet worden gebruikt als deze niet geopend is. Je kan wel de tijd zien en een klein beetje informatie zoals notificaties. Maar als deze is geopend, is het toestel niet groter dan een gemiddelde smartphone. De mogelijkheid om je telefoon 'kleiner' te maken is nuttig, maar niet zo spannend als een telefoon die je ieder moment in een tablet kan veranderen.

galaxy z flip 6

De rest van de Galaxy Z Flip ziet er op papier solide uit. De smartphone heeft adequate camera's, krachtige chips en een groot fel display. Maar deze dingen waren ook goed op de Galaxy Fold.

De dingen die je niet terugvindt in de specificaties - hoe vaak je in contact komt met de vouw, hoe vaak je dit opmerkt tijdens normaal gebruik of hoe vervelend het is om telefoon tientallen keren per dagen open en dicht te klappen in vergelijking met een traditionele smartphone - zijn veel belangrijker dan de grootte van de batterij.

Deze telefoon zou ik graag aan willen raden, maar dat kan ik niet met de huidige prijs. Voor dat geld kan je ook een betere smartphone-ervaring krijgen zoals bij Apple, als je graag iOS wil proberen, of bij een van de vele Android-fabrikanten zoals OnePlus, Motorola en Google - die allemaal uitstekende Android-telefoons maken die stukken goedkoper zijn dan de Galaxy Z Flip.

Maar ik wil, ondanks dit commentaar, wel zeggen dat ik Samsung toejuich voor hoe ze zijn teruggeveerd na het Galaxy Fold-debacle van vorig jaar en iets nieuws durven te proberen. Het zien van een nieuwe vouwbare telefoon geeft mij hoop dat wij de komende jaren meer vernieuwende telefoonontwerpen kunnen verwachten.

Lees meer: