Brouwer SABMiller, eigenaar van Grolsch, wijst het bod van concurrent AB Inbev af. De 92 miljard euro die de grootste brouwer ter wereld wil neertellen voor de nummer twee is onvoldoende.

Woensdagochtend deed AB Inbev een vijandig bod. Eerdere biedingen van 38 en 40 pond per aandeel die binnenskamers waren gedaan, waren al van de hand gewezen. Het bod dat vanochtend openbaar werd gemaakt, kwam neer op iets meer dan 42,15 Britse pond (57,10 euro) per aandeel.

De vraag is nu welke prijs wel hoog genoeg is voor de aandeelhouders van de brouwer. In de markt gonsden de afgelopen dagen bedragen rond van 45 pond per aandeel, waardoor het totale bod bijna 100 miljard euro zou zijn.

Samengaan der giganten

AB InBev is een bierconcern dat is ontstaan uit een lange reeks fusies. In 2004 gingen het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev samen. Tot 2008 ging de combinatie als InBev door het leven, totdat het Amerikaanse Anheuser Busch het bedrijf overnam voor 52 miljard dollar. Vanaf dat jaar is AB InBev de mondiale nummer 1, met merken als Stella Artois, Corona, Hoegaarden, Budweiser, Leffe en Beck’s.

SABMiller is in 2002 ontstaan, toen South African Breweries het Amerikaanse Miller kocht. Naast Grolsch, dat in 2008 werd ingelijfd, produceert de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer ook Foster’s, Peroni en Dorada.

Heineken is nu de nummer drie op de wereld en zal door de fusie opschuiven naar plek twee, maar wel een in de schaduw van een nieuwe reus. Wel zou de overname kansen bieden voor de Nederlandse brouwer. Mededingingsautoriteiten zullen de eventuele nieuwe brouwcombinatie dwingen bepaalde biermerken af te stoten, wat internationaal kansen biedt voor Heineken.

ANP / Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl