• De steenrijke Russische zakenman Roman Abramovitsj en Oekraïense onderhandelaars zijn begin deze maand tijdens vredesoverleg in Kiev mogelijk vergiftigd, meldt The Wall Street Journal.
  • Ze kregen volgens de krant rode ogen, een constante en pijnlijke stroom tranen en vervelden hun gezichten en handen, maar voelen zich inmiddels beter.
  • Het begin van een nieuwe onderhandelingsronde in Turkije is vanwege de late aankomst van de Russische delegatie uitgesteld tot dinsdag.
  • Lees ook: Rusland herhaalt de eis dat gas voortaan in roebels moet worden betaald, maar daar wil de G7 niet aan

De steenrijke Russische zakenman Roman Abramovitsj en Oekraïense vredesonderhandelaars zijn mogelijk vergiftigd rond vredesoverleg in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal geven de betrokkenen de schuld aan haviken van het Russische regime in Moskou, die de onderhandelingen zouden willen saboteren.

Een Amerikaanse functionaris daarentegen stelt dat informatie van inlichtingendiensten suggereert dat Abramovitsj en anderen ziek werden door iets anders dan een vergiftiging. De oorzaak zou een “milieufactor” zijn geweest. Meerdere leden van het Oekraïense onderhandelingsteam ontkennen dat zij werden vergiftigd. Zij waarschuwen voor speculaties en samenzweringstheorieën.

The Wall Street Journal had gemeld dat de oligarch Abramovitsj, die op verzoek van de regering in Kiev in de bloedige oorlog met Moskou bemiddelt, en zeker twee hoge leden van de Oekraïense delegatie symptomen van een vermoedelijke vergiftiging hadden. Inmiddels zou de toestand van de drie zijn verbeterd en zijn hun levens niet in gevaar.

Na de bijeenkomst begin deze maand in Kiev kregen Abramovitsj en de leden van het Oekraïense team rode ogen, een constante en pijnlijke stroom tranen en vervelden hun gezichten en handen. Volgens het journalistieke onderzoeksnetwerk Bellingcat ging het om een ontmoeting in de nacht van 3 op 4 maart en leken de verschijnselen op die van na een aanval met chemische wapens.

De drie met symptomen hadden in de uren ervoor alleen chocolade en water genuttigd, net als een vierde persoon zonder symptomen. Abramovitsj zou enkele uren zijn gezichtsvermogen hebben verloren en werd daarvoor in Turkije behandeld, meldt de Britse krant The Guardian.

Nieuwe onderhandelingsronde uitgesteld tot dinsdag

De nieuwe onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne in Turkije beginnen pas dinsdag, meldt het Kremlin. Volgens een woordvoerder arriveert de Russische delegatie pas maandag in het gastland is en is het onwaarschijnlijk dat er dan meteen een overleg zal plaatsvinden.

Een van de Oekraïense onderhandelaars zei zondag dat de gesprekken maandag zouden beginnen. Het is de eerste keer in twee weken dat de delegaties van beide landen weer fysiek bij elkaar komen. Toen ontmoetten de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne elkaar in de Zuid-Turkse badplaats Antalya. Daarna vonden alleen gesprekken via een videoverbinding plaats, eerder waren er overlegrondes in Belarus.

De Russische president Vladimir Poetin had in een telefoongesprek met zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan ingestemd met onderhandelingen in Istanbul. Ankara hoopt dat deze gesprekken leiden tot een wapenstilstand in Oekraïne. Russische troepen vielen het buurland ruim een maand geleden binnen.

Voorlopig nog geen ontmoeting tussen Poetin en Zelenski

Een ontmoeting tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski zou nu "contraproductief" zijn, zegt de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov. Dat is pas aan de orde als beide kanten dichter bij een akkoord zijn over de voornaamste twistpunten, aldus Lavrov tegen Servische media.

Zelenski heeft herhaaldelijk gevraagd om een ontmoeting met Poetin, in een poging de inmiddels ruim een maand durende oorlog te beëindigen. Hij zei zondag dat Oekraïne tijdens een nieuwe gespreksronde deze week in Turkije nog eens duidelijk zal maken dat het geen delen van het land zal afstaan. "Veiligheidsgaranties en neutraliteit, niet-nucleaire status van onze staat, we zijn klaar om ervoor te gaan." De lastigste geschilpunten zijn de status van de Oost-Oekraïense regio Donbas en van het schiereiland de Krim.

De Russische eis om Oekraïne te demilitariseren wil Zelenski niet inwilligen. Een akkoord is volgens hem pas mogelijk als Moskou zijn troepen terugtrekt. Volgens het Kremlin is er tot nu toe niet veel bereikt tijdens de diverse onderhandelingsrondes, terwijl het Russische leger doorgaat met bombardementen op steden.

LEES OOK: 3 scenario’s voor de uitkomst van de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor financiële markten