• Rusland dreigt te stoppen met het leveren van gas en olie aan westerse landen als die weigeren in roebels te betalen.
  • De energieministers van de G7, de zeven grootste geïndustrialiseerde landen ter wereld, lieten eerder al weten die eis naast zich neer te leggen.
  • Als gas in roebels wordt betaald zal de flink in waarde gedaalde Russische munt weer enigszins opkrabbelen, is de verwachting van het Kremlin.
  • Lees ook: 3 scenario’s voor de uitkomst van de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor financiële markten

Als westerse landen weigeren om voor Russische gas en olie in roebels te betalen, dan krijgen ze die fossiele brandstoffen niet meer. Die waarschuwing heeft de Russische politicus Ivan Abramov uitgesproken in de richting van de G7-landen, meldt het Russische persbureau RIA. De energieministers van de zeven grootste geïndustrialiseerde landen zeiden deze week die Russische eis naast zich neer te leggen.

Vrijdag liet het Kremlin weten het staatsgasbedrijf Gazprom formeel de opdracht te hebben gegeven om de betalingen in roebels te gaan afhandelen. Gazprom heeft vier dagen om ervoor te zorgen dat de nieuwe betaalwijze ook echt ingevoerd is.

De Russische president Vladimir Poetin had de maatregel voor de verplichte betalingen in roebel al eerder aangekondigd. Zo kan de koers van de roebel mogelijk wat worden gesteund door de verplichting om in die munteenheid te betalen. Landen die niet genoeg roebels hebben zullen die namelijk moeten kopen, wat de prijs van de Russische munt opdrijft.

Tegen de Russische eis klinkt de laatste dagen veel verzet. Europese leiders verklaarden al dat Rusland contractbreuk zou plegen met de eis om in roebels te betalen. Ook veel bedrijven hebben aangegeven de nieuwe voorwaarde van Moskou niet te zien zitten.

LEES OOK: Russische olietankers zetten locatiegegevens vaker uit: mogelijk om westerse sancties te omzeilen