• De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een videoclip gemaakt waarin ze tegen een pop met het opschrift “PERS” bokst.
  • De clip is bedoeld als steunbetuiging aan de Russische deelnemers aan de Spelen in Tokio.
  • Rusland mag officieel niet meedoen aan de Spelen omdat het dopingregels heeft overtreden.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een videoclip gemaakt waarin ze tegen een pop bokst met het opschrift “PERS”

De clip, die Zakharova op Instagram postte, verwijst niet naar het goed gedocumenteerde track record van de Russische regering op het gebied van omgang met de pers: hardhandig optreden tegen afwijkende meningen en aanvallen op democratische instellingen zoals de vrije pers.

In plaats daarvan is de video bedoeld als steunbetuiging aan de Russische olympische atleten.

Rusland mag twee jaar lang niet meedoen aan de Olympische Spelen en alle internationale sportevenementen nadat aan het licht kwam dat de Russische staat nauw betrokken was bij dopingschandalen tussen 2011 en 2015. Als gevolg daarvan mogen de Russische atleten alleen deelnemen onder de vlag van het Russisch Olympisch Comité (ROC) – niet onder de vlag van Rusland.

In Zakharova's video vraagt een acteur die voor journalist speelt aan Zakharova naar Ruslands "neutrale" status tijdens deze Spelen, zo blijkt uit een vertaling door Moscow Times. "De status doet er niet toe. Het belangrijkste is de trots van onze spelers en dat de wereld dit weet", antwoordt Zakharova.

Het Russische volkslied zal niet worden gespeeld op de Spelen en Russische atleten die winnen zullen op het podium luisteren naar muziek van de Russische componist Pjotr Tsjaikovski. Daarover zegt Zacharova: "We houden van onze rivalen op het podium, dus laat ze maar naar klassiek luisteren." Een deel van het Pianoconcert nr. 1 van Tsjaikovski wordt gebruikt voor zowel de Spelen van Tokio als de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking.

'From Russia with love'

Aan het eind van de video spreekt Zakharova de Russische atleten toe: "We houden van jullie, we geloven in jullie, we wensen jullie de overwinning toe. En ik wil onze buitenlandse vrienden citeren, en allemaal samen zeggen: We will rock you. From Russia with love."

De Russische president Vladimir Poetin is niet te spreken over de beperkingen die Russische atleten opgelegd hebben gekregen.

"We zullen extra aandacht hebben voor de diplomatieke en juridische steun aan de Russische atleten en coaches tijdens de komende Spelen," zei Poetin in juni bij monde van persbureau TASS. "De politisering van sport staat helaas nog hoog op de agenda."

"De belangen van onze sporters moeten beschermd worden tegen willekeur, inclusief de besluiten die sommige landen de rest van wereld willen opleggen en die hun nationale bevoegdheden ver overstijgen", zei Poetin.

Lees meer over Rusland: