Topman Rupert Murdoch (84) van 21st Century Fox doet een stap terug. Hij geeft zijn zoon James (42) de dagelijkse leiding over het mediaconcern en wordt zelf voorzitter van de raad van bestuur, een functie die te vergelijken is met die van president-commissaris in Nederland.

Dat meldde zakenzender CNBC donderdag op gezag van bronnen rond de ondernemersfamilie. Murdoch zou de functie van ‘uitvoerend voorzitter’ gaan delen met zijn oudste zoon Lachlan (43). De opvolgingsplannen worden ,,op korte termijn” bekendgemaakt, aldus de zender.

Zelf wilde Fox de berichten bevestigen noch ontkennen. Het onderwerp staat wel op de agenda van de komende bestuursvergadering, liet het bedrijf weten.

Imperium

Fox is de film- en televisietak van Murdochs imperium en werd twee jaar geleden verzelfstandigd. De tijdschriften en dagbladen bleven in handen van News Corp, waar Murdoch eveneens bestuursvoorzitter is.

James Murdoch is nu nog operationeel directeur bij Fox. Eerder had hij hoge functies bij de krantendivisie van News Corp en de Britse televisiezender Sky, maar die moest hij in 2011 opgeven in verband met het geruchtmakende afluisterschandaal rond de tabloids News of the World en The Sun.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl