Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft onlangs mediamagnaat Rupert Murdoch de deur gewezen toen die met een overnamebod van 80 miljard dollar (59 miljard euro) op de proppen kwam.

Dat hebben beide bedrijven woensdag bevestigd na berichten van onder meer The New York Times.

Door een eventuele samensmelting van Time Warner met Murdochs 21st Century Fox zou een mediakolos kunnen ontstaan met een geschatte jaaromzet van 65 miljard dollar. Het zou grote televisiebedrijven als Fox en TNT onder één dak brengen, samen met onder meer betaalzender HBO en en de filmstudio’s 20th Century Fox en Warner Bros.

Om eventuele concurrentiebezwaren voor te zijn, zou 21st Century Fox bereid zijn geweest nieuwszender CNN te verkopen, omdat die rechtstreeks concurreert met Fox News. Dat had volgens The New York Times een biedingenstrijd kunnen ontketenen tussen CBS en Walt Disney-dochter ABC.

Opsplitsing News Corp

Murdoch bouwde zijn imperium News Corp op door gedurfde overnames, waarbij overigens lang niet altijd positief werd gereageerd op de eerste toenadering. Vorig jaar knipte hij de film- en televisiedivisie los van de kranten- en boekentak, die minder winstgevend is en bovendien door een Britse afluisterschandaal in opspraak was geraakt.

Ook Time Warner ontstond in de jaren '80 uit een fusie. Het bedrijf werd in 2000 al eens voor 165 miljard dollar overgenomen door America Online (AOL), maar die fusie liep uit op een mislukking doordat een jaar later de technologiezeepbel uiteenspatte.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl