De man achter het CoolCat-imperium gaat het iets rustiger aan doen.

Roland Kahn (65) stopt op 1 januari 2021 als directievoorzitter van zijn modebedrijf Coolinvestments. Hij laat de leiding over aan zijn twee 34-jarige zoons, zegt hij in gesprek met het AD.

“Ze werken beiden in het bedrijf. Ze zijn beter, sneller en alerter dan ik”, aldus Kahn. “De komende drie jaar trek ik me geleidelijk terug uit het bedrijf. Wat mijn rol in de toekomst wordt bepalen mijn zoons.”

Joshua en Jonathan Kahn zijn een eeneiige tweeling.

Joshua stapte tien jaar geleden in bij het bedrijf van zijn vader en is nu inkoopmanager bij America Today. Zijn broer Jonathan deed eerst ervaring op bij onder meer ING en KPMG, om in 2015 in te stappen bij Coolinvestments. Hij is nu finance manager bij America Today.

Mode-imperium begonnen in 1979

Coolinvestments is het moederbedrijf van winkelketens als America Today, MS Mode en CoolCat. Ook lingeriemerk Sapph valt eronder. De geschiedenis van het mode-imperium gaat terug tot 1979, als Roland Kahn de eerste CoolCat-winkel in Amsterdam opent.

Hij werkte op dat moment als inkoopassistent bij de Bijenkorf en stond op de rol om promotie te maken. Toch besloot hij voor zichzelf te beginnen. Waarom? “Omdat ik beter geschikt ben als kleine baas dan als grote knecht”, zei Kahn in 2006 tegenover VK Banen. “Ik wist het altijd beter. Nog altijd trouwens.”

Op zijn vijftiende kreeg Khan, afkomstig uit een Joodse textielfamilie, zijn eerste vakantiebaantje in een kleine Amsterdamse kledingboetiek. Daar werd hij gegrepen door het vak, vertelde hij ooit in een gesprek met Management Team.

Coolinvestments in de problemen

Door verschillende overnames bouwde de schatrijke Kahn een mode-imperium op met vestigingen in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Coolinvestments exploiteert zo'n 500 eigen winkels en telt 4.000 werknemers.

De laatste jaren ging het wat minder met de bedrijven van Kahn. MS Mode moest in 2016 faillissement aanvragen, maar maakte later een doorstart onder de paraplu van Coolinvestments. Wel moest het modebedrijf dat jaar een verlies van ruim 15 miljoen euro slikken.

Vorig jaar maakte de onderneming als geheel weer winst, geeft Kahn aan tegenover het AD. "Alleen CoolCat maakt nog een klein verlies."

Kahn nog niet met pensioen

Kahn draagt nu het stokje over aan zijn zoons, maar dat betekent niet dat hij achter de geraniums gaat zitten. Hij blijft met oud-HEMA-directeur Ronald van Zetten sleutelen aan V&D Concepthouse, het bedrijf dat de merknamen van het failliete V&D overnam en vorig jaar de mode-app Frendz lanceerde.

Ook blijft Kahn na 2021 betrokken bij Coolinvestments, maar in een adviserende rol.

De komende tijd wil de 65-jarige Amsterdammer veel reizen om inspiratie op te doen voor nieuwe bedrijfsideeën. Want Kahn is nog lang niet klaar met ondernemen, zegt hij tegen RTL Z. "Ik wil 120 jaar worden."

Die leeftijd wil hij bereiken samen met zijn vrouw Jasmin, 'de Joodse wens'. En dat blijft niet bij een droom. Kahn is actief bezig met initiatieven om veroudering tegen te gaan. Zo volgde hij een anti-aging programma in Los Angeles, met gezonde voeding, beweging, groeihormonen, voedingssupplementen en hormoonzalf.

LEES OOK: 6 dingen die je moet weten over HEMA’s avontuur in het Midden-Oosten