De Amsterdamse aandelenbeurs begon woensdag fors lager aan de eerste handelsdag van het nieuwe jaar. Ook de andere Europese beurzen stonden stevig in het rood.

Beleggers bleven voorzichtig na de koersdalingen in het afgelopen beursjaar. Teleurstellend macro-economisch nieuws uit China, waar de omvangrijke industrie in december een krimp liet zien, zorgde eveneens voor koersdruk.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2,1 procent in de min op 477,79 punten. De MidKap raakte 2,2 procent kwijt op 643,38 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 2,4 procent in.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was staalproducent ArcelorMittal met een verlies van meer dan 4 procent. Digitaal beveiliger Gemalto, die wordt overgenomen door het Franse Thales, was de enige stijger met een nipte winst van 0,1 procent.

Ahold Delhaize daalde 0,3 procent. Het supermarktconcern begint aan het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1 miljard euro, dat op 13 november vorig jaar werd aangekondigd. Met het programma wil het bedrijf zijn uitstaande aandelenkapitaal verminderen.

AMG, BAM en Sligro in de min

In de MidKap sloot metalenspecialist AMG de rij met een min van ruim 4 procent. Beursintermediair Flow Traders was de sterkste stijger met een plus van 0,8 procent.

BAM zakte 1,6 procent. De bouwer heeft een akkoord gesloten met Eindhoven Airport over de financiële afwikkeling van het instorten van een parkeergarage op het vliegveld. Concrete details werden niet bekendgemaakt, maar volgens BAM was een eerdere voorziening voldoende. Die bedroeg ongeveer 9 miljoen euro.

Lees ook op Business Insider

Sligro verloor 1 procent. Het groothandelsbedrijf zette afgelopen jaar een omzet in de boeken van ruim 2,3 miljard euro. Dat is 9,6 procent meer dan een jaar eerder en in lijn met de verwachtingen van analisten. Sligro publiceert op 24 januari zijn definitieve jaarcijfers.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,1455 dollar. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent in prijs tot 44,59 dollar. Brentolie kostte 2 procent minder en werd verhandeld voor 52,73 dollar per vat.

Verlies voor Aziatische beurzen bij start 2019

In het Verre Oosten begonnen de beurzen met verliezen aan 2019. Uit cijfers van onderzoeksbureaus Markit en Caixin bleek dat de bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie in december voor het eerst sinds mei 2017 is gekrompen.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 1,2 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong zakte 2,7 procent. In Tokio is de beurs woensdag en donderdag gesloten vanwege nationale feestdagen.

De AEX-index sloot maandag op de laatste dag van het jaar 0,8 procent hoger op 487,88 punten en de MidKap won 1,9 procent tot 657,58 punten. De beurs in Parijs won 1,1 procent en Londen zakte 0,2 procent. De Duitse beurs was op oudjaarsdag gesloten.

De Dow-Jonesindex eindigde op de laatste handelsdag van 2018 1,2 procent in de plus op 23.327,46 punten en leed een jaarverlies van bijna 6 procent. De brede S&P 500 kreeg er 0,9 procent bij, wat eveneens een jaarverlies van zo’n 6 procent opleverde. Technologiebeurs Nasdaq won 0,8 procent en zakte 4 procent in 2018.