Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ziet ervan af een campus te openen in de Chinese stad Yantai. Het college van bestuur van de universiteit liet weten de aanvraag hiervoor niet in te dienen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), omdat er bij de universiteitsraad onvoldoende draagvlak voor is.

,,Dit betekent dat het college van bestuur afziet van het plan om volledige opleidingen onder verantwoordelijkheid van de RUG in Yantai aan te bieden”, aldus collegevoorzitter Sibrand Poppema. De RUG wil de komende tijd wel onderzoeken of er nog andere vormen van samenwerking in Yantai mogelijk zijn.

Over de opening van een filiaal in Yantai werd al langer gesproken. Medio vorig jaar werd een beslissing hierover al uitgesteld.

De studentenfractie Lijst Calimero, die in de universiteitsraad zit, is tegen de plannen voor een campus. ,,Voor ons is de kwaliteit van het onderwijs altijd doorslaggevend. Juist daarover bestaan te veel twijfels om dit plan met een goed geweten te kunnen steunen¨, aldus fractievoorzitter Henk-Jan Wondergem.

,,Bovendien bestaat er te veel onzekerheid over de academische vrijheid op de campus. De komst van een partijsecretaris van de Chinese communistische partij op de campus heeft ons vertrouwen in de academische vrijheid zeker niet geholpen. Wij kunnen niet staan voor het aanbieden van Nederlandse opleidingen op een campus waar een oppermachtig communistisch regime een directe vinger in de pap heeft, in welke hoedanigheid dan ook.”