De jaarlijkse aangifte herinnert belastingplichtigen er weer even aan wat ze precies verdienen. Bedrag paraat? Bekijk dan drie grafieken die aangeven waar jouw huishouden staat op de sociale inkomensladder.

Nog een maand te gaan en de eerste deadline voor de aangifte van de inkomstenbelasting over 2013 is daar.

De aangifte is bij uitstek een moment om financieel overzicht te krijgen. Hoeveel staat er op de bankrekeningen? Wat zijn je beleggingen waard? En uiteraard: hoe hoog is je eigen inkomen en dat van je partner?

Zie ook deze artikelen van Z24 over de aangifte 2013:

Slimme aftrekposten 2013: werk en bedrijf

Slimme aftrekposten 2013: de eigen woning

Slimme aftrekposten 2013: je ziektekosten

Slimme aftrekposten 2013: giften, erfenis en kinderopvang

8 dingen waar je als ondernemers op moet letten bij de belastingaangifte

Bruto-inkomen: hoog of laag?

Met de inkomensgegevens bij de hand, kun je ook een idee krijgen waar je ongeveer staat op de inkomensladder van Nederland.

Onderstaande grafieken brengen de inkomensverdeling voor huishoudens in beeld, op basis van de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1)Eén en tweeverdieners

Huishoudens waar één persoon het inkomen binnen brengt, zijn gemiddeld een stuk minder welvarend dan tweeverdieners. Hieronder het gemiddelde bruto-inkomen voor beide groepen.

2)Hoge en lage inkomens

Deze grafiek neemt de bruto-inkomens van huishoudens, zowel één- als tweeverdieners, en verdeelt die van laag naar hoog in tien gelijke groepen. Per groep is het gemiddelde bruto-inkomen genomen.

3)Inkomen naar leeftijd

Tot slot, de variatie van inkomens naar leeftijdsgroepen. Hierbij is de leeftijd van de hoofdkostwinner binnen het huishouden als ijkpunt genomen. Dit is de persoon binnen het huishouden die het meest verdient.

Lees ook:

In deze provincies haalt de fiscus het meest (en het minst) op

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl