De wereldberoemde ondernemer Richard Branson heeft dinsdag via sociale media laten weten dat hij de hongerstaking van de Arubaanse minister-president Mike Eman steunt.

Volgens Branson is Eman van plan Aruba 100 procent duurzaam te maken. De Nederlandse regering moet daarom Eman helpen en niet tegenwerken, aldus Branson.

Eman is vrijdag 11 juli begonnen aan een hongerstaking uit protest tegen de in zijn ogen onterechte tegenwerking vanuit Nederland om de begroting van 2014 voor Aruba in te laten gaan.

Eman heeft zijn intrek genomen in een tent in Oranjestad en wordt omringd en gesteund door partijaanhangers. Artsen controleren om de 4 uur zijn medische situatie.

Oud-minister-president van de Nederlandse Antillen Emily de Jongh-Elhage en vertegenwoordigers van de Bonaireaanse overheid zijn inmiddels naar Aruba gevlogen om Eman te steunen.

Eman hoopt er levend uit te komen

Eman hoopt levend uit zijn hongerstaking te komen, zei hij dinsdagavond in Nieuwsuur. “Maar het onderwerp ter zake is van dien aard dat je bereid bent om dit te doen.”

Volgens de Arubaanse premier gaat om meer dan een begrotingskwestie, zegt Eman. De hongerstaking  is “niet zo extreem” als je alles geprobeerd hebt en het gaat om een fundamenteel recht als de autonomie van Aruba en haar status aparte “waarvoor generaties hebben gestreden”.

“Het is een wanhoopsactie”, zei hij. “Ik heb geen ander middel, dit is een duidelijk geval van over my dead body.” Maar hij heeft nog hoop om eruit te komen met Den Haag: “Soms zegt men: hoe dieper de kloof, hoe mooier de brug.” Hij droomt ervan dat er binnenkort aan die brug gebouwd gaat worden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl