Jeremy Siegel, emeritus hoogleraar finance bij de Wharton School of business in de Verenigde Staten, heeft een groot probleem met de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve om de hoge inflatie in de VS te beteugelen. Siegel vreest dat de Amerikaanse centrale bank een kapitale beleidsfout maakt en een zware recessie kan uitlokken met het verkrappende monetaire beleid. 

Volgens Siegel begint de Amerikaanse inflatie namelijk aanzienlijk af te vlakken en gaat de Federal Reserve nog steeds door met het verhogen van de beleidsrente.

De afgelopen twee jaar heeft de Fed de grootste beleidsfouten in zijn 110-jarige geschiedenis gemaakt, vindt Siegel: door niks te doen toen alles booming was en de inflatie uit de hand liep, en door keihard in te grijpen nu de inflatie over z’n piek heen is. 

Afgelopen week verhoogde de centrale de beleidsrente met 0,75 procentpunt en werd duidelijk dat de beleidsmakers bij de Fed verdere renteverhogingen verwachten tot begin 2023.

"Toen we alle grondstoffen snel in waarde zagen stijgen, zeiden voorzitter Jerome Powell en andere Fed-bestuurders: 'We zien geen inflatie. We zien geen noodzaak om de rente te verhogen in 2022.' Nu al diezelfde grondstoffen en activaprijzen dalen, zeggen ze: 'Hardnekkige inflatie waardoor de Fed tot en met 2023 moet blijven verhogen'. Dat slaat voor mij helemaal nergens op!" zei Siegel afgelopen weekend in een interview met tv-zender CNBC.

Siegel wees erop dat de olieprijzen zijn gedaald tot niveaus die niet meer zijn gezien sinds begin 2022, vóór de inval van Rusland in Oekraïne, en dat de Amerikaanse huizenprijzen en de woningbouwactiviteit beginnen te dalen.

"Het enige dat niet daalt zijn de lonen, en trouwens, de lonen zitten in een inhaalfase. Zeg niet dat ze de inflatie drukken, ze lopen achter op de inflatie. Werknemers proberen terug te krijgen wat ze aan koopkracht zijn kwijtgeraakt door de inflatie", aldus Siegel.

Fed was eerst te gemakzuchtig en grijpt nu te hard in met renteverhogingen

De Federal Reserve heeft een behoorlijk slechte staat van dienst als het gaat om het nauwkeurig voorspellen van de verwachte rentestand over een paar maanden.

Ongeveer een jaar geleden lag de mediane verwachting van bestuurders van de centrale bank voor de beleidsrente op minder dan 1 procent eind 2022. Maar inmiddels is de belangrijkste rente van de centrale bank gestegen tot een niveau van tussen de 3 procent en 3,25 procent. Verwacht wordt dat deze rente eind dit jaar 4,5 procent zal bedragen.

Siegel verwacht dat de huidige cyclus van renteverhogingen negatief uitpakt voor de aandelenmarkt. Als de Federal Reserve daarmee doorgaat tot in de loop van 2023, zal dat volgens de financiële expert gepaard gaan met een stevige recessie.

"Het is als een slinger. Ze waren veel te gemakzuchtig in 2020 en 2021, en nu denken ze: 'We gaan er hard, in totdat we de economie verpletteren.' Dat is gewoon voor mij absoluut slecht monetair beleid", aldus Siegel.

Siegel verwacht dat de Fed "uiteindelijk het licht zal zien", aangezien de recente voorspellingen van de centrale bank waarschijnlijk niet zullen uitkomen. "Ik denk dat ze gedwongen worden om de [rente]tarieven veel sneller te verlagen dan ze denken." Dat zou dan weer een opsteker kunnen zijn voor de aandelenmarkt.

LEES OOK: De Federal Reserve verhoogt opnieuw de rente met 0,75 procentpunt en zint op verdere stijgingen