De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft opnieuw het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten met 0,75 procentpunt verhoogd. Het is al de vierde rentestap van de Fed op rij dit jaar, waardoor de rentetarieven inmiddels tussen de 3 en en 3,25 procent staan.

De Fed hoopt met de verhoging de hoge inflatie in het land te kunnen beteugelen. Eerder deze maand bleek dat de inflatie in de grootste economie van de wereld wel iets afkoelde, maar veel minder dan waar door kenners in doorsnee rekening mee werd gehouden.

De eerdere pogingen van de Fed om de hoge inflatie te beteugelen leken daarmee nog niet helemaal het gewenste effect te hebben. De centrale bank gaf woensdag aan van plan zijn om de komende tijd de rente te blijven verhogen tot ongeveer 4,6 procent in 2023. Daarmee lijkt een volgende rentestap met 0,75 procentpunt aanstaande. 

Er zullen dus geen renteverlagingen volgen tot 2024, wat een teleurstelling is voor financiële markten. In de vooruitzichten die de Federal Reserve woensdag heeft gedeeld, worden wel drie mogelijke renteverlagingen aangekondigd in 2024 en nog eens vier in 2025.

Beleggers vrezen dat de sterke renteverhogingen door centrale banken in de VS en elders een wereldwijde recessie zullen veroorzaken. Beleidsmakers in de VS hebben eerder gezegd dat de verhoging van de rente ter bestrijding van de inflatie "enige economische pijn" kan meebrengen.

Wall Street in mineur

Op de financiële markten werd alom rekening gehouden met een rentestap van driekwart procentpunt, al werd ook gespeculeerd over een nog stevigere verhoging. Het vooruitzicht van nieuwe renteverhogingen viel echter niet goed.

De leidende Dow-Jonesindex ging de handel uit met een verlies van 1,7 procent op 30.183,78 punten. De brede S&P 500 verloor 1,7 procent tot 3789,93 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 1,8 procent tot 11.220,19 punten.

In Amsterdam zorgden de hoop op een gematigde prognose van de Fed ervoor dat de AEX-index woensdag met winst sloot. De AEX sloot 1,2 procent hoger op 669,79 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 904,91 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,9 procent.

De olieprijzen gingen eerder op de dag omhoog door de vrees voor een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin kondigde namelijk een gedeeltelijke militaire mobilisatie af, waardoor honderdduizenden reservisten kunnen worden ingezet in Oekraïne.

Gedurende de sessie zakten de prijzen weer in het rood. Een vat Amerikaanse olie kostte bij de slotbel 0,7 procent minder op 83,33 dollar en Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 90,20 dollar per vat..

LEES OOK: Topbelegger Michael Burry van ‘The Big verwacht zware maanden voor aandelen – en waarschuwt de Fed voor het verlagen van de rente als de inflatie afneemt