• Bedrijvenbegeleider Remote heeft een investering van 150 miljoen dollar opgehaald tegen een waardering van meer dan een miljard dollar.
  • Remote helpt bedrijven die iemand in het buitenland willen aannemen. Het platform handelt zaken als loonadministratie, belastingen en lokale personeelsbeloningen af.
  • Remote is in 2019 opgericht door de Nederlander Job van der Voort en zijn Portugese compagnon Marcelo Lebre.

Werken of afstand heeft door de coronacrisis een impuls gekregen. Dat merkt de startup Remote, dat bedrijven helpt met het aannemen van werknemers op afstand, als geen ander.

Het bedrijf van de Nederlander Job van der Voort en Portugees Marcelo Lebre haalde in april 2020 al 11 miljoen dollar op, een jaar na de oprichting. In november kwam daar nog eens 35 miljoen dollar bij.

Nu volgt opnieuw een klapper. Investeerders, waaronder Accel, Sequoi en Index Ventures, steken nog eens 150 miljoen dollar in Remote, zo maakte het bedrijf woensdag bekend. Daarbij wordt Remote gewaardeerd op meer dan 1 miljard dollar, goed voor de felbegeerde unicorn-status.

Remote fungeert als tussenpersoon voor bedrijven die iemand willen aannemen uit het buitenland. Daar komt namelijk een hoop bij kijken: zaken als de loonadministratie, belastingen en personeelsbeloningen moeten voldoen aan lokale regels.

Dat allemaal uitzoeken voor elk land, daar hebben veel bedrijven geen zin in. Dus schakelen ze Remote in om dat voor hen te doen. Daarmee werpt Remote zich in feite op als lokale werkgever in het land van de werknemer.

Dat heeft als voordeel dat de werknemer fatsoenlijke secundaire arbeidsvoorwaarden krijgt. En daarmee is een bedrijf als werkgever weer een stuk aantrekkelijker.

GitLab als lichtend voorbeeld

Ervaring met werken op afstand deed Van der Voort op bij GitLab, het softwarebedrijf van de Nederlandse CEO Sytse Sijbrandij. Als vice president of product zag hij in vijf jaar tijd GitLab groeien van 5 naar 450 werknemers, zonder kantoor.

GitLab is inmiddels 2,75 miljard dollar waard en heeft ruim 1.300 werknemers die allemaal remote werken.

“Je kunt beter talent aantrekken op meer plekken in de wereld. En die mensen kunnen vaak veel zelfstandiger werken”, zei Sijbrandij in 2019 in gesprek met Business Insider. Minder woon-werkverkeer levert meer vrije tijd op en scheelt ook nog eens CO2-uitstoot.

Lees meerSytse Sijbrandij wilde eerst niks weten van investeerders, nu is zijn bedrijf GitLab $2,75 miljard waard – dit is zijn verhaal

Van der Voorts compagnon Marcelo Lebre is afkomstig van vertaaldienst Unbabel, waar hij hoofd technologie was. Samen bouwen ze sinds begin 2019 aan Remote.

Remote is actief in 50 landen

De HR-dienst blijkt zeer gewild. Het aantal klanten verdubbelt elke maand, liet het bedrijf eerder weten aan TechCrunch. Hoeveel klanten er zijn, wil Remote niet kwijt. Wel dat de bedrijfsgrootte uiteenloopt van tien werknemers tot een paar duizend. Bij Remote zelf werken inmiddels ruim 300 mensen.

Concurrenten zijn er volop: Deel, Papaya Global, Lattice, Factorial en Turing doen iets vergelijkbaars. Allemaal haalden ze tientallen miljoenen aan financiering op.

Wat Remote Volgens Van der Voort onderscheidt, is dat het bedrijf niet samenwerkt met partners, maar alles vanaf nul opbouwt.

“We zijn eigenaar van het hele netwerk, dus we hebben veel controle. Er zit geen derde partij in de keten”, zei hij eerder tegen Sprout. Dat betekent dat Remote snel kan schakelen.

Remote heeft nu voet aan de grond in 50 landen. Dat moeten er binnen afzienbare tijd 80 worden. De nieuwe zak met geld moet daarbij helpen.

Lees meer over recruitment: