• Nederland telde in de eerste helft van dit jaar 495 bedrijfsfusies en overnames. Dat is een nieuw record, zo meldt accountantsbedrijf KPMG Nederland.
  • De meeste overnames vonden plaats in de technologiesector. Dat komt mede door de verdergaande digitalisering als gevolg van de coronacrisis.
  • Het account- adviesbureau verwacht dit jaar een nieuw wereldwijd record aan fusie- en overnameactiviteiten.

Nederland telde in de eerste zes maanden van dit jaar 55 procent meer bedrijfsfusies en overnames dan in dezelfde periode vorig jaar, zo meldt accountantsbedrijf KPMG Nederland.

De financiële waarde van de 495 fusies en overnames in het eerste halfjaar van 2021 kwam uit op ongeveer 65 miljard euro. Dat is een kleine 45 miljard euro meer dan dezelfde periode in 2020.

Het aantal bedrijfsfusies en overnames in Nederland. Foto: KPMG
Het aantal bedrijfsfusies en overnames in Nederland. Foto: KPMG

Wereldwijd nam het aantal bedrijfsdeals toe met 42 procent. Daarmee is al meer dan vier vijfde van de totale overnamewaarde van 2020 bereikt.

De meeste overnames in zowel Europa als Nederland vonden plaats in de technologiesector. In de eerste helft van dit jaar werden 900 Europese deals gesloten in deze branche. Een van de bekende voorbeelden is de overname van het Amerikaanse SparkPost door het Amsterdamse softwarebedrijf MessageBird.

Lees ook: MessageBird vult de oorlogskas aan met $800 miljoen en neemt daarmee het Amerikaanse SparkPost over

Ook de mediasector zit in de lift. Het samengaan van RTL Nederland en Talpa Networks was volgens KPMG een van de meest spraakmakende fusies in de eerste helft van 2021.

“De coronacrisis was ongetwijfeld een nieuwe katalysator voor verdergaande digitalisering. Dat zien we terug in het overnamelandschap”, zegt Danny Bosker, partner Mergers & Acquisitions bij KPMG, in een persverklaring. “We zien bovendien steeds meer bedrijfsfusies en overnames waarbij zowel technologie als duurzaamheid een belangrijke drijfveer zijn.”

KPMG verwacht dat 2021 zal eindigen met een nieuw wereldwijd record aan fusie- en overnameactiviteiten.

Meer over de overnamemarkt? Check ook deze stukken eens: