• ABN AMRO kijkt serieus naar overnamemogelijkheden en heeft zakenbank Goldman Sachs gevraagd overnameprooien te selecteren, meldt het FD op basis van ingewijden.
  • Vraag is of de Nederlandse grootbank een geschikte kandidaat kan vinden.
  • De voorkeur zou uitgaan naar een private bank in Europa.

Grootbank ABN AMRO zit sinds een aantal jaren vooral in de krimpmodus, waarbij activiteiten worden afgeslankt. Maar het topmanagement van de bank vindt dat het tijd is om weer te groeien, liefst door overnames te doen. Dat meldt het Financieele Dagblad maandag op basis van bronnen bij de bank.

ABN AMRO is van plan zakenbank Goldman Sachs een zoekronde te laten doen om te kijken of er geschikte overnameprooien zijn, vooral in Europa. Volgens de bronnen die het FD sprak, is het echter onzeker of er wel goede overnamekandidaten zijn.

Een voor de hand liggende optie is de overname van een Europese private bank die vermogens beheert voor rijke particulieren. Maar die wens heeft ABN AMRO al een aantal jaar en het blijkt niet zo makkelijk om een geschikte kandidaat te vinden.

Lees ook: Experts verwachten dat ABN AMRO het hoofdkantoor op de Zuidas met minstens €500 miljoen winst zal verkopen – beleggers dromen al van superdividend

"Het management zal een voorkeur hebben om iets toe te voegen voor de lange termijn in plaats van zomaar cash uitkeren in de vorm van dividend", zegt analist Roben van den Broek van Mediobanca tegen het FD. De kapitaalbuffers van ABN AMRO zouden een ruimte van enkele miljarden euro's laten voor acquisities of extraatjes voor aandeelhouders.

Lees het volledige verhaal over de overname-ambities van ABN AMRO bij het FD.