• Erotiekketen Christine le Duc komt in handen van EQOM Group, de eigenaar van onder meer EasyToys.
  • EasyToys is opgericht door de Veendamse ondernemer Eric Idema en maakt sinds januari deel uit van een nieuw consortium.
  • EQOM wil uitgroeien tot een wereldspeler op het gebied van seksspeeltjes, met een jaaromzet van 500 miljoen euro in 2025.

Eric Idema slaat een dubbelslag. De Groningse koning van seksspeeltjes en aanverwante producten neemt erotiekketen Christine le Duc over voor een onbekend bedrag. Ook de Noorse verkoper van seksspeeltjes Kondomeriet voegt de Veendamse ondernemer toe aan zijn snelgroeiende imperium.

Idema bouwt al bijna twee decennia aan zijn bedrijf. Het begon in 2004, toen hij werkloos thuiszat door een faillissement van de onlinemarketingfirma waar hij voor werkte. Op zijn zolderkamer zette hij een webwinkel voor seksspeeltjes op. Een inloopkast diende als magazijn en hij pakte zelf alle bestellingen in.

Al snel legde Idema de eerste contacten met leveranciers. Zijn onderneming nam serieuzere vormen aan. In 2007 werd de bv EDC Retail opgericht en betrok Idema een pand in Veendam.

Inmiddels is het bedrijf vier keer verhuisd, omdat het maar bleef groeien. Het huidige onderkomen, ook in Veendam, telt 8000 vierkante meter vloeroppervlak. In 2017 en 2018 stond EDC Retail in de Fast 50 van Deloitte, een ranking van de snelst groeiende technologiebedrijven van Nederland.

EDC staat niet alleen bekend als snelle groeier, ook een uitgekiende marketingcampagne levert de nodige aandacht op. Zo verwierf het bedrijf nationale bekendheid vanwege een rel over het shirtsponsorschap van voetbalclub FC Emmen.

De KNVB wilde dat in eerste instantie niet toestaan omdat ook kinderen het shirt met EasyToys erop zouden dragen. Daarop bood het erotiekbedrijf aan om op kindershirts de naam van dierentuin Wildlands te zetten. Uiteindelijk stond de KNVB de sponsoruiting toch toe.

Overname van Pabo en Beate Uhse

Idema is ambitieus. “Ik wil de Coolblue van de erotiek worden”, zei hij in 2017 tegen de Volkskrant. Het succes van EasyToys schrijft hij toe aan de de frisse uitstraling van de verpakkingen en speeltjes. “Niet de traditionele grote dildo met een foto van een enorm geslachtsdeel ernaast. Clear, clean, met een vleugje humor en een vrouwvriendelijke uitstraling.”

Na het veroveren van de Nederlandse markt richtte Idema zijn blik over de landsgrenzen. In 2019 sloeg hij een slag door de online activiteiten te kopen van de failliete Beate Uhse Group, onder meer bekend van de webshop Pabo. Daarmee werd EDC in een klap een van de grootste online retailers van seksspeeltjes in Europa.

Begin dit jaar volgende een nieuwe stap. EDC Retail ging samen verder met Eropartner Distribution, een Noord-Hollandse distributeur van erotische speeltjes. Investeerder Waterland Private Equity Investments stak bovendien een onbekend bedrag in het nieuwe bedrijf, omdat het een “fundamenteel groeiende markt betreft die steeds meer uit de taboesfeer komt”.

Idema wil een wereldspeler worden

Idema is CEO van het fusiebedrijf, genaamd EQOM Group. Dat voegt nu met Christine le Duc en Kondomeriet twee nieuwe namen toe aan het portfolio. De vijf Nederlandse sekswinkels en webshop van Christine le Duc houden hun eigen merknaam.

Door de dubbele overname stijgt de totale omzet van de EQOM Group van 100 miljoen euro vorig jaar naar 160 miljoen euro in 2021. In totaal heeft het bedrijf nu meer dan 300 werknemers.

“We willen in 2025 niet alleen Europees marktleider zijn, maar ook zijn uitgegroeid tot wereldspeler met een totale omzet van een half miljard euro”, zegt Idema in een persbericht. “Samen kunnen we de nog altijd heersende taboes voor eens en voor altijd doorbreken zodat straks iedereen tussen de Noordkaap en Key West een seksspeeltje van ons in het nachtkastje heeft liggen.”

LEES OOK: Seksspeeltjes zijn dit jaar wel welkom op techbeurs CES: ‘Het genot van vrouwen staat eindelijk eens centraal’