• Het herstel van de Nederlandse economie is ook zichtbaar op de overnamemarkt voor het mkb.
  • Het aantal transacties onder bedrijven met een omzet tussen de 500.000 euro en 30 miljoen euro is met ruim een vijfde gestegen in de eerste helft van 2021.
  • Uit de Overname Barometer van platforms Brookz en Dealsuite blijkt dat er meer deals van boven de 10 miljoen euro worden afgesloten.

Het herstel van de Nederlandse economie is ook zichtbaar op de overnamemarkt voor het mkb. Het aantal overnametransacties bij bedrijven met een omzet tussen de 500.000 euro en 30 miljoen euro is met 21 procent gestegen in de eerste helft van dit jaar.

Dat blijkt uit de Overname Barometer van Brookz en Dealsuite die donderdag is gepubliceerd. Brookz is het grootse overnameplatform voor voor mkb-bedrijven in Nederland en Dealsuite is een Europees platform voor overnameprofessionals.

Opvallend is dat er in vergelijking met de tweede helft van 2020 meer deals worden gesloten met een waarde van boven de 10 miljoen euro. Het aandeel van deze categorie is met 2 procentpunt gestegen naar 11 procent in de eerste helft van dit jaar.

Deals met een waarde van 5 miljoen euro tot 10 miljoen euro zijn goed voor 15 procent van het totaal. Iets meer dan de helft van alle transacties heeft een waarde van minder dan 2,5 miljoen euro.

Hoewel het in algemene zin dus beter gaat met de overnamemarkt zijn er tussen sectoren wel grote verschillen. Volgens Brookz werden er vooral in branches zoals Automotive, Transport & Logistiek, E-commerce en Media/Reclame/Communicatie meer overnames gedaan. In sectoren zoals de Horeca en Toerisme & Recreatie werden relatief weinig overnametransacties gedaan.

Overnameprijzen het hoogst bij IT- en softwarebedrijven

Wat betreft de prijzen die voor mkb-bedrijven worden betaald, ligt het gemiddelde in de eerste helft van dit jaar op hetzelfde niveau als in de laatste zes maanden van 2020. Het gaat dan om bedragen van gemiddeld 4,85 keer de bruto winst (ebitda).

Overnemende partijen zijn bereid relatief veel te betalen voor bedrijven uit de IT-dienstverlening & Softwareontwikkeling, Gezondheidszorg & Farmacie, Agri & Food en E-commerce. In de Horeca, Toerisme & Recreatie en de Detailhandel liggen overnamepremies een stuk lager.

Bron: Brookz & Dealsuite
Bron: Brookz & Dealsuite

Uit het onderzoek van Brookz en Dealsuite blijkt verder dat overnameadviseurs positief zijn over de marktontwikkeling in de komende zes maanden. Een ruime meerderheid van 60 procent denkt dat de markt de komende zes maanden verder zal aantrekken of minimaal stabiel blijft.

LEES OOK: EasyToys-oprichter Eric Idema bouwt verder aan zijn seksspeeltjesimperium: hij neemt Christine le Duc over