Twee ruimtevaarders zijn veilig teruggekeerd op aarde.

Een paar minuten na lancering van hun raket donderdag ging er iets mis, waardoor de vlucht moest worden afgebroken en de capsule een noodlanding moest maken.

Het is nog niet duidelijk wat er precies is misgegaan.

De Rus Aleksej Ovtsjinin en de Amerikaan Nick Hague zijn inmiddels ongedeerd uit de capsule gestapt, meldden de Russische en de Amerikaanse ruimtevaartorganisaties.

Ze waren op weg naar het internationale ruimtestation ISS. Ze zijn vermoedelijk in het midden van Kazachstan geland, in de buurt van de stad Dzjezkazgan.

De Russische vicepremier Joeri Borisov heeft gezegd dat alle bemande ruimtevluchten met dit type raket worden opgeschort totdat het onderzoek naar de oorzaak van het mankement is afgerond.

Bekijk de beelden van de mislukte lancering hieronder terug:

Lees ook op Business Insider

In het ISS zitten momenteel een Duitser, een Amerikaanse en een Rus. Het is nog niet bekend of de lancering gevolgen heeft voor hun missie en hun terugkeer naar de aarde. Rusland is momenteel als enige in staat om bemanningsleden naar het ISS en terug te brengen.

Eind augustus werd een klein gaatje gevonden in de wand van het Russische vaartuig waarmee de huidige bemanning naar het ISS was gegaan. Dat gaatje was mogelijk ontstaan in de raketfabriek op aarde. Het is niet bekend of er een verband is met de mislukte lancering van donderdag.

Het gebeurt zelden dat bemande lanceringen mislukken. In 1986 ontplofte de spaceshuttle Challenger ruim een minuut na vertrek. Alle zeven bemanningsleven kwamen om het leven. In 1983 overleefden twee Russen ternauwernood de ontploffing van hun raket op het lanceerplatform. In 1975 overleefden twee Russen een noodlanding na de lancering.