Punch International is dichtbij de verkoop van zijn meerderheidsbelang in Xeikon. Dat meldde het Belgische bedrijf vrijdag.

Punch heeft een bod ontvangen van 5,85 euro per aandeel voor zijn belang van 65,6 procent in de producent van digitale printers. De gesprekken met de niet nader genoemde partij bevinden zich volgens Punch in een ,,vergevorderd stadium” en zouden ,,op korte termijn” kunnen worden afgerond. Er moet echter nog overeenstemming worden bereikt over de voorwaarden van de verkoop, waardoor de succesvolle afronding nog niet vaststaat.

Xeikon, het in Amsterdam genoteerde bedrijf dat vroeger Punch Graphix heette, liet begin januari weten met een geïnteresseerde partij te praten over een mogelijke overname. Punch bevestigde in mei zijn deelname aan de gesprekken.

Overname

De financieel directeur van Xeikon, Kees Vlasblom, gaf vrijdag aan de uitkomst van de gesprekken tussen Punch en de geïnteresseerde partij af te wachten. Hij hoopt op een snelle afronding, maar wilde niet aangeven op welke termijn hij meer duidelijkheid verwacht. Ook over de geïnteresseerde partij wilde hij geen verdere informatie verstrekken.

Als de overname van het belang van Punch doorgaat, zal de kopende partij een bod op alle uitstaande aandelen Xeikon moeten uitbrengen. Xeikon heeft zelf 10 procent van die aandelen in handen. Vlasblom gaf aan te verwachten dat de koper Xeikon zal verzoeken in te stemmen met de overname. De raad van commissarissen zal zich daar op dat moment over beraden, gaf hij aan.

Nog een poging

De handel in aandelen Xeikon werd vrijdagochtend stilgelegd in afwachting van het persbericht van Punch. Na de hervatting, om 13.00 uur, klom het aandeel ruim 17 procent tot 5,46 euro. De beurswaarde van Xeikon is sinds het begin van dit jaar al met 66 procent gestegen.

Begin januari werden investeerders Gilde, NPM Capital en Waterland in Belgische media genoemd als mogelijke geïnteresseerde partijen. NPM staakte in 2010 nog een poging om het toenmalige Punch Graphix voor 4,65 euro per aandeel over te nemen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl