Na de megaoverwinning van Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB), is het dan nu eindelijk zover: de formatie van nieuwe besturen in de provincies gaan van start, zo schrijft Binnenlands Bestuur. Het nieuwsplatform voor ambtenaren en bestuurders van overheidsinstanties zet de heetste hangijzers per provincie op een rij.

In de Gelderse Vallei staat, hoe kan het ook anders, stikstof centraal. De uitstoot van stikstof zou in Gelderland met de meer dan de helft omlaag moeten om de natuur te beschermen, volgens het kabinet. Maar de BBB, de grootste partij, is fel tegen het verplicht uitkopen van boeren en pleit voor een ander meetsysteem.

In Noord-Holland is het staalproducent Tata Steel die het toneel opeist. Bijna alle partijen in de provincie besteden aandacht aan de schoorsteen in IJmuiden. De VVD, de op een na grootste partij, wil de wet- en regelgeving aanscherpen en de uitstoot beter monitoren. De PvdA, de nummer drie, wil de vervuilende kooksfabriek op het terrein van Tata Steel sluiten. Opvallend stil in de discussie: de BBB, de grootste partij.

LEES HIER het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Provincieformaties van start, dit staat er op het spel