Prins Harry en Meghan Markle willen uit het Britse koningshuis stappen. Toen ze dat woensdagavond aankondigden, zeiden ze ook dat ze “financiële onafhankelijkheid” zouden nastreven.

Onafhankelijkheid betekent volgens Harry en Meghan dat ze geen geld meer aannemen van de Britse belastingbetaler. Er is een zogenoemde ‘Sovereign Grant’, die geldt voor actieve leden van het Britse koninklijk huis.

Maar naar nu blijkt hebben prins Harry en Meghan Markle nét voor deze beslissing hun huis op het terrein van Windsor Castle ingrijpend laten renoveren. De rekening van de renovatie van Frogmore Cottage bedraagt omgerekend 2,8 miljoen euro (2,4 miljoen Britse pond). En die gaat naar de Britse belastingbetaler.

Frogmore cottage
Foto: Frogmore Cottage, de koninklijke residentie bij Windsor Castle die door Harry en Meghan wordt gebruikt. Bron GOR/ Getty Images

Prins Harry en Meghan Markle verhuisden in het voorjaar van 2019 naar Frogmore Cottage. Ze hadden besloten om Kensington Palace in het centrum van Londen te verlaten. Dit speelde rond de tijd van de geboorte van hun zoon.

Bij de renovatie van hun Cottage werden vijf kleinere wooneenheden gecombineerd tot één woning. Dat staat in de officiële jaarrekening van 2018-2019 voor de Sovereign Grant.

De cottage kreeg nieuwe open haarden, een schoorsteen werd verwijderd, er kwamen nieuwe trappen en er kwam een "zwevende" houten vloer. Dit blijkt uit door CNN achterhaalde bouwdocumenten. Die werkzaamheden staan beschreven in planningsdocumenten die naar de gemeenteraad gingen.

De verbouwing ging op kosten van belastingbetaler. Prins Harry en Meghan Markle, die de titels van hertog en hertogin van Sussex dragen, betaalden wel zelf voor de inrichting en het meubilair in de cottage.

Harry en Meghan lieten huis verbouwen op kosten Britse belastingbetaler

Er is nu kritiek op de kosten van de verbouwing. Ook al had het echtpaar als actieve leden van het koninklijk huis nog recht op vergoeding door de Britse belastingbetaler.

Harry en Meghan maakten woensdag in een officiële verklaring bekend dat ze de Sovereign Grant gaan opgeven. Ze willen geen geld meer krijgen van de belastingbetaler, maar zelf geld gaan verdienen. Wat voor werk ze willen doen om inkomen te genereren hebben ze nog niet bekend gemaakt.

Tegenover persbureau Bloomberg stelt mede-oprichter Jeff Jacobson van Talent Bureau Harry en Meghan aardig kunnen verdienen als ze zich op het lezingencircuit storten. Een optreden van het echtpaar samen zou elk 100.000 dollar moeten opleveren, aldus Jacobson. Hij schat dat Harry in z'n eentje tot 500.000 dollar kan vragen voor een optreden.

Harry en Meghan hebben aangegeven dat 95 procent van de kosten van hun levensonderhoud wordt gedekt door het privé-vermogen van Harry's vader, prins Charles. Of ze die toelage ook willen opgeven, zeiden ze niet.

Op hun officiële website merkten de hertog en hertogin van Sussex verder nog op dat ze geen eigenaar zijn van Frogmore Cottage. Het Cottage is nog steeds eigendom van de Britse koningin. Zij laat hen daar wonen. Het lijkt een manier om de kosten van de renovatie te verdedigen. Ze hebben niet hun eigen huis laten renoveren.

Harry en Meghan zeiden ook dat ze van plan zijn om de woning te blijven gebruiken als hun uitvalsbasis in het Verenigd Koninkrijk.

Business Insider's Samantha Grindell meldde al dat de plannen van Harry en Meghan niet vooraf lijken te zijn afgestemd met Buckingham Palace. De Britse koningin zou zijn verrast door de beslissing.

Er is ook nog veel onduidelijk over de nieuwe rol van de hertog en hertogin van Sussex.

LEES OOK: Miljonair worden of gewoon financieel onafhankelijk door het rente-op-rente effect – discipline is belangrijker dan geluk