Het leven wordt sinds twee jaar weer flink duurder. Dat blijkt uit de ontwikkeling van consumentenprijsindex, het mandje van goederen en diensten waarvan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de prijzen volgt.

In 2016 was er nauwelijks sprake van hogere prijzen, met een gemiddelde stijging van 0,3 procent. Een jaar later lag de gemiddelde prijsstijging al op 1,4 procent. En in 2018 ging het weer harder: een plus van 1,7 procent voor de gemiddelde prijsstijging.

Daar blijft het niet bij: dit jaar worden zaken als etenswaren, maar ook concertkaartjes, sowieso duurder door de verhoging van het lage btw-tarief naar 9 procent.

Lees  hierover ook: Deze 12 dingen worden vanaf 1 januari 2019 duurder door de hogere btw – van de schilderbeurt van je huis tot een kaartje voor voetbal

Het algemene inflatiecijfer zegt echter niet alles, want zonder auto heb je bijvoorbeeld geen last van de gestegen brandstofprijzen. Verder geeft een gemiddelde prijsstijging niets aan over de variatie: sommige zaken worden duurder, maar er zijn ook dingen die goedkoper worden.

Business Insider keek daarom voor het jaar 2018 naar de prijsontwikkeling van de verschillende bestedingscategorieën die zijn opgenomen in de prijsindex van het CBS. We zetten de 10 grootste stijgers en dalers op een rij.

Duurder uit met energie en zuivel

In de tabel hieronder staan de tien bestedingscategorieën die in 2018 het sterkst in prijs stegen. Deze vielen allemaal in slechts twee bredere categorieën: energie en zuivel.

Zogenoemde 'specifieke heffingen op elektriciteit' staan helemaal bovenaan met een ruime verdubbeling (plus 109 procent). Het gaat hier strikt genomen niet om een de stroomprijs zelf, maar om de verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE). Met deze belasting die bij de stroomprijs wordt opgeteld, bekostigt de overheid subsidies op duurzame energie.

Naast de hogere ODE-heffing stegen stroom- en gasprijzen zelf ook flink afgelopen jaar. De energierekening tikt zwaarder aan door de hogere prijzen voor de levering van stroom en gas.

In de top vijf van zaken die fors duurder werden, bevinden zich verder zuivelproducten zoals boter (plus 15,5 procent), eieren (12,5 procent duurder) en verse volle melk (11,4 procent duurder).

Goedkoper uit met bellen en de aanschaf van elektronica

Dan de dalers. In de tabel hieronder staan de tien bestedingscategorieën die in 2018 het sterkst in prijs zakten.

Vooral de aanschaf van diverse soorten elektronische apparatuur werd fors goedkoper. Maar mobiele abonnementen spanden de kroon met een prijsdaling van gemiddeld 14,5 procent in 2018.

Bij elektronische apparaten die goedkoper werden zaten onder meer draagbare audio- en videospelers (-11,9 procent), personal computers (-10,9 procent), televisies en videoapparatuur (-9,6 procent) en mobiele telefoons (-7,7 procent).

LEES OOK: De lage rente zorgt ervoor dat inflatie de waarde van je spaargeld aantast – de btw-verhoging van 2019 maakt dat alleen maar erger