Het was even spannend, maar het lukt om het beoogde prijsplafond voor energie per 1 januari 2023 van start te laten gaan. De prijzen voor stroom en gas worden dan tot een bepaald verbruik gelimiteerd tot respectievelijk 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom.

Minister Rob Jetten en Energie verwacht eind volgende week het prijsplafond voor stroom en gas te presenteren en weet nu zeker dat deze zoals beloofd op 1 januari in zal gaan. Alle energiebedrijven werken volgens de bewindsman mee en het is daarom volgens hem niet nodig – zoals enkele Kamerleden hebben gevraagd – om na te denken over sancties als zij dat niet zouden doen.

In de Tweede Kamer bestonden lang twijfels of het snel opgezette prijsplafond wel begin volgend jaar in zou gaan. Nieuwsuur meldde begin deze maand dat veel tijd verloren ging omdat er gesteggel was tussen het kabinet en energieleveranciers over de voorwaarden. Vorige week stelden parlementariërs hier vragen over tijdens het eerste deel van het debat over het plafond. In de tussentijd is er volgens Jetten “veel gebeurd” en daarom weet hij nu zeker dat de regeling op tijd klaar is.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de ministeries van Economische Zaken en Financiën hebben volgens de minister sinds het debat vorige week “bijna dag en nacht” doorgewerkt om het prijsplafond op tijd af te krijgen. De minister stuurt de regeling naar verwachting eind volgende week naar de Tweede Kamer, die hier dan voor de kerst een oordeel over kan vellen.

Jetten verwacht ook voor de kerstvakantie met een brief te komen met een oplossing voor huishoudens met een blokaansluiting die geen gebruik kunnen maken van het prijsplafond. Het gaat hier om huishoudens die een gas-, warmte- of stroomaansluiting delen.

Prijsplafond voor energie in 2023: let op je verbruik van gas en stroom

De maximale prijzen voor gas en stroom van respectievelijk 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom gelden tot een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Voor het verbruik boven deze volumeplafonds betaal je de marktprijs die je energieleverancier rekent.

Veel energieleveranciers werken met variabele contracten waarbij de prijzen elke maand of om de paar maanden worden aangepast.

Bij de grote spelers hebben Vattenfall en Essent prijsverhogingen aangekondigd per 1 januari 2023. Deze prijzen liggen boven de niveaus van het prijsplafond, maar daar hebben klanten in eerste instantie dus geen of weinig last van. Eneco verlaagt de marktprijzen juist per 1 januari.

Een geval apart zijn contracten met zogenoemde 'dynamische tarieven', waarbij de prijzen direct zijn gekoppeld aan de dagtarieven op groothandelsmarkten. Bij deze contracten kunnen de prijzen voor stroom en gas makkelijker onder het niveau van het prijsplafond dalen. Maar als de prijzen op groothandelsmarkten stijgen, merk je dat ook meteen als klant.

LEES OOK: Dit zijn 17 energieslurpers in huis: zo kan je stroom besparen om onder de 2.900 kWh te blijven in 2023