Nederland heeft geluk gehad met relatief mild weer in de herfst, waardoor het gasverbruik om huizen warm te houden beperkt kon blijven. Maar we gaan langzamerhand richting het echte winterseizoen. Besparen op gas wordt dan extra belangrijk.

Volgens het KNMI dalen de gemiddelde temperaturen komende week overdag van 8 tot 10 graden richting de 6 graden aan het eind van de week. Op donderdag 1 december kan het kwik ’s nachts in sommige regio’s naar nul graden zakken.

Wie wil besparen op het gasverbruik heeft daartoe verschillende opties. Energieleveranciers geven inmiddels uitgebreide informatie over mogelijkheden om te besparen op het energieverbruik. Onder meer Vattenfall geeft in de app een aantal tips, op basis van suggesties van Milieu Centraal. Daarbij is meteen ook een kostenschatting gemaakt op basis van het prijsplafond van 2023, waarbij de gasprijs op maximaal 1,45 euro per kuub is geprikt.

Met twee klassieke tips kun je op jaarbasis al makkelijk honderden euro’s besparen.

1) Deur dicht en verwarming laag in kamers waar je niet bent: besparing van €210 per jaar

Niet stoken in kamers waar je weinig bent, kan veel uitmaken. Het is een kwestie van de verwarming laag zetten en de deur van de kamer dicht doen. Dit kan op jaarbasis gemiddeld 145 kuub gas schelen, wat neerkomt op 210 euro bij een gemiddelde prijs van 1,45 euro per kuub.

Er zijn een paar kanttekeningen: in de winter is het verstandig om de radiatorkraan op 'vorstvrij' te zetten (het sneeuwvlokje), dan kunnen de leidingen in ieder geval niet bevriezen. Verder geldt er een uitzondering voor de radiatorkraan van de verwarming in de kamer waar de thermostaat staat. Die moet je altijd open laten staan, omdat dit bepalend is voor de temperatuur in de woning.

2) Temperatuur cv-ketel op 60 graden: besparing van €136 per jaar

Je kunt proberen om de watertemperatuur van een HR cv-ketel wat lager te zeggen. Als die standaard op 80 graden staat, kan je kijken of het huis nog voldoende warm blijft bij een verlaging van de watertemperatuur naar 60 graden. Je kunt eventueel eerst een tussenstap naar 70 graden uitproberen.

De potentiële besparing van een lagere temperatuur van de cv-ketel wordt geschat op 8 procent, wat voor een gemiddeld huishouden neerkomt op 94 kuub gas. Tegen een prijs van 1,45 euro per kuub scheelt dat 136 euro per jaar.

Andere eenvoudige tips om te besparen op gas:

  • Gordijnen dicht bij koud weer: voor een tussenwoning met enkel glas of oud dubbelglas kunnen goede gordijnen een besparing van 100 kuub gas per jaar opleveren, ofwel 145 euro. Voor een goed geïsoleerde woning met HR++ glas levert dit minder op.
  • Als je de verwarming een jaar lang 's nachts 5 graden lager zet, kan dit gemiddeld 125 kuub gas schelen, ofwel 181 euro per jaar bij een gasprijs van 1,45 euro per kuub. Let wel: bij vloerverwarming wordt aangeraden de verwarming maximaal 2 graden lager te zetten 's nachts.
  • Verwarming overdag 1 graad lager: met een extra trui en de verwarming overdag 1 graad lager bespaar je op jaarbasis 68 kuub gas, ofwel 98 euro.
  • Korter douchen: per minuut dat je korter doucht, kun je 7 liter warm water besparen. Voor een gemiddeld gezin van 2,2 personen dat 4 minuten per dag korter onder de douche staat, scheelt dat 60 kuub gas per jaar. Dat kan een besparing van 87 euro opleveren.

LEES OOK: Dit zijn huishoudens in jouw gemeente kwijt aan de energierekening: grote kloof tussen Randstad en rest van Nederland