PostNL wees de avances van collega Bpost stellig af. Geen overname door de Belgen. Maar het bestuur van PostNL lijkt wel meer te willen doen om de eigen aandeelhouders tevreden te stellen.

Zo bleek maandag bij de presentatie van de jaarcijfers over 2016 aan dat aandeelhouders over het afgelopen jaar een dividend aangeboden krijgen van 0,12 euro per aandeel. Eerder had het bedrijf de verwachting uitgesproken dat pas over 2017 dividend uitgekeerd zou gaan worden.

PostNL: focus op pakketjes bezorgen versnellen

PostNL gaat zijn transformatie van traditioneel postbedrijf naar pakketbezorgspecialist versnellen. De omvorming gaat gepaard met verdere kostenbesparingen die de winstgevendheid op korte termijn moeten opkrikken, zo liet de onderneming maandag weten bij de bekendmaking van haar jaar- en kwartaalcijfers.

De postmarkt blijft verder krimpen. PostNL verwerkte in het afgelopen kwartaal 11 procent minder post dan een jaar eerder. Daartegenover stond een toename van het aantal verzonden pakketjes met 9 procent. Volgens PostNL zal deze tendens zich door de opmars van onlineshoppen voorlopig nog wel doorzetten.

Tussen nu en 2020 moet de winstgevendheid volgens PostNL hoger uitkomen. Het bedrijf mikt nu op onderliggend cash bedrijfsresultaat van 310 tot 380 miljoen euro, waar eerder nog werd uitgegaan van 285 tot 355 miljoen euro. Het afgelopen jaar was sprake van een daling naar 245 miljoen euro, van 303 miljoen euro in 2015. De omzet nam vorig jaar licht af tot 3,41 miljard euro.

Eind vorig jaar sloeg PostNL een toenadering van het Belgische Bpost voor een overname af. Bpost bood uiteindelijk in totaal 2,5 miljard euro voor PostNL. Een overname door Bpost leidt volgens PostNL echter niet tot een succesvolle combinatie. Bpost liet daarop weten niet met een nieuw bod te komen.

Volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen vinden er momenteel geen gesprekken plaats met Bpost of andere overnamekandidaten.

Lees ook op Business Insider

PostNL afgestraft op de beurs

Ondanks de aangekondigde maatregelen kreeg het aandeel PostNL een forse tik op de beurs maandag. PostNL was veruit de sterkste daler in de MidKap met een min van 8,4 procent. De resultaten voldeden volgens analisten niet aan de verwachtingen. Met name in de internationale markt was het herstel minder dan gedacht.