Op de Amsterdamse beurs stond PostNL dinsdag andermaal in de schijnwerpers. De Belgische branchegenoot Bpost is niet van plan te stoppen met zijn pogingen het Nederlandse postbedrijf in te lijven.

Topman Koen Van Gerven van Bpost zei dinsdag tijdens een bijeenkomst met analisten dat hij PostNL nog niet uit zijn hoofd heeft gezet. De Nederlanders zullen uiteindelijk toehappen, verwacht hij. PostNL won 5,7 procent.

Bpost liet onlangs weten circa 2,4 miljard euro over te hebben voor de overname van PostNL, als de Nederlanders ook brood zouden zien in een fusie. PostNL wees het “ongevraagde en voorwaardelijke” overnamevoorstel van zijn Belgische branchegenoot van de hand.

Volgens Van Gerven zou PostNL, ondanks de afwijzing, de logica van de deal wel inzien. Diverse analisten voorspelden afgelopen dagen dat Bpost binnenkort met een hoger bod komt.

Het bod dat Bpost voor ogen had was volgens PostNL echter niet alleen te laag. Ook de Belgische plannen konden het Nederlandse postbedrijf niet bekoren, zo stelde PostNL vorige week. Daarnaast zette de onderneming zijn vraagtekens bij een krachtenbundeling, die zou betekenen dat de Belgische overheid een te grote vinger in de pap krijgt.

In mei werd een eerdere toenaderingspoging van Bpost door PostNL ook al afgewimpeld. Ook toen was PostNL niet overtuigd van de meerwaarde van een samengaan tegen de voorgestelde voorwaarden. De avances van Bpost zorgden in de politiek eveneens voor veel reacties. Het kabinet in Den Haag heeft serieuze bedenkingen over het overnamebod.

AEX plust 0,7 procent

De toonaangevende AEX-index stond kort na de opening op Wall Street 0,7 procent hoger op 449,69 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 645,44 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs stonden 0,1 procent in de min. De FTSE in Londen koerste 0,5 procent hoger.

Economische cijfers gaven een gemengd beeld. De Duitse economie, de grootste van de eurozone, groeide afgelopen kwartaal met 0,2 procent. Dat is minder dan in de voorgaande periode. Nederland behoorde met een groei van 0,7 procent tot de koplopers onder de eurolanden, die gemiddeld een groei kenden van 0,3 procent.

De olieprijzen herstelden wat van de zware verliezen van de afgelopen dagen. Amerikaanse olie werd 3,5 procent duurder bij een prijs van 44,83 dollar per vat. Brentolie werd verhandeld voor 45,88 dollar per vat, een prijsstijging van 3,2 procent.

Olie- en gasconcernShell kreeg er 2,4 procent bij. Onderaan met 1,9 procent verlies stond verzekeraar Aegon.

Dow Jones op apegapen, luchtvaartaandelen winnen

De aandelenmarkten in New York zijn dinsdag rustig aan de handel begonnen. American Airlines, Delta Air Lines en United Continental stonden in de schijnwerpers. Miljardair en topinvesteerder Warren Buffett heeft aandelen in alle drie de luchtvaartreuzen gekocht.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond kort na de opening 0,1 procent lager op 18.842 punten. De brede S&P 500 ging 0,2 procent omhoog naar 2169 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent naar 5242 punten.

De belangstelling van Buffet, ook wel 'het orakel van Omaha' genoemd, zette United Continental 6 procent hoger. American Airlines en Delta Air Lines kregen er in de vroege handel respectievelijk 4,2 en 3,2 procent bij. Het is voor het eerst sinds 2001 dat de toonaangevende investeerder geld steekt in de luchtvaartsector.

Bij de hoofdfondsen leverde Home Depot 2,2 procent in, ondanks beter dan verwachte resultaten. De klusketen profiteerde afgelopen kwartaal van de aantrekkende huizenmarkt, die de omzet een duwtje in de rug gaf.