PostNL zakte in de MidKap bijna 6 procent na opening van de Amsterdamse beurs.

De postbezorger is na het tweede kwartaal iets voorzichtiger geworden over de winst in het gehele jaar. Het bedrijf had voor dit jaar een winstverwachting uitgesproken van 220 miljoen tot 260 miljoen euro, maar denkt nu dat het resultaat aan de onderkant van die bandbreedte zal uitkomen.

Dat hangt onder meer samen met het besluit van waakhond ACM dat PostNL zijn netwerk voor bulkpost moet open blijven stellen voor andere partijen.

“We zien dat postvervoerders, geholpen door deze maatregelen, meer post verzamelen”, zo stelde topvrouw Herna Verhagen. Dat effect heeft een groter dan verwachte invloed op de resultaten van de onderneming, benadrukte ze. Daarbij gaf ze dat er “absoluut” geen sprake is van een winstwaarschuwing.

Toch zijn analisten op hun hoede. Regelgeving blijft een bron van onzekerheid bij PostNL en heeft al invloed op de verwachtingen voor 2017, stelt KBC Securities dan ook in een reactie op de kwartaalcijfers van het postbedrijf.

Ook ING wijst op de onzekerheid wat betreft regelgeving bij PostNL en verwijdert het aandeel van zijn Benelux favorietenlijst terwijl het buy-advies gehandhaafd wordt. Deze onzekerheid blijft volgens de bank ook in de toekomst een factor spelen, omdat de tarieven nog later bepaald moeten worden. Er kan dus nog een nieuwe tegenvaller aankomen die verder zal wegen op de huidige prognoses.

PostNL zag de omzet in het tweede kwartaal op jaarbasis met 1 procent stijgen tot 836 miljoen euro, terwijl het onderliggend bedrijfsresultaat licht zakte tot 46 miljoen euro. PostNL wist meer inkomsten te behalen uit het bezorgen van pakketjes voor internetbestellingen, maar zag de gewone postmarkt wederom flink krimpen.

Het bedrijf meldde verder dat e-commerce in de eerste jaarhelft goed was voor 36 procent van de omzet, tegen 32 procent een jaar eerder. PostNL verwacht dat in 2020 ongeveer 45 procent van de inkomsten gerelateerd zijn aan e-commerce.

PostNL blijft bij zijn ambitie voor een onderliggend resultaat van 310 miljoen tot 380 miljoen euro in 2020.

Verhagen wilde geen details geven over een inval door de ACM wegens een lopend onderzoek naar misbruik van de mededingingswet. Daarbij zouden onder meer computers en laptops van de raad van bestuur in beslag genomen zijn.

Verder liet de bestuursvoorzitter weten dat de kostenbesparingen op schema liggen en dat er voorlopig geen nieuwe ontslagen aangekondigd worden. In februari maakte PostNL bekend dat er tot en met 2020 nog eens vijf- tot zeshonderd banen per jaar komen te vervallen bij de postdivisie.

PostNL blijft op de uitkijk staan voor verdere overnames om zijn transformatie van postbezorger naar een veel bredere logistieke dienstverlener vorm te geven. Zo werd in juni nog bekend dat het bedrijf JP Haarlem Delivery overneemt, een bedrijf dat zich bezighoudt met de bezorging en montage van meubels.