• Na een record brekende veiling in november worden opnieuw 800 Belgische postduiven te koop aangeboden.
  • Onder deze groep bevinden zich kinderen van kampioen Golden Prince.
  • Alle duiven komen uit de tillen van de wereldberoemde fokker Gino Clicque.
  • Postduiven houden is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een obsessie voor ultrarijken, met name in China.

Een groep van achthonderd postduiven wordt vanaf dinsdag geveild door het Belgische veilinghuis Pipa. De verwachtingen zijn hooggespannen, want in november werden er nog recordbedragen neergeteld voor deze snelle vogels.

In 2017 telde een verzamelaar het recordbedrag van 360 duizend euro neer voor de Belgische postduif Golden Prince.

In de jaren die volgden, stegen de prijzen voor deze bijzondere vogels astronomisch. In november werd New Kim verkocht voor 1,6 miljoen euro aan de koper van Armando, de vorige recordduif. De eigenaar is van plan de twee dieren met elkaar te laten paren.

Wereldberoemde vogels uit Wevelgem

Onder de 800 vogels die worden geveild, bevinden zich nakomelingen van Golden Prince. Alle duiven komen uit de stal van een fokker: Gino Clicque uit Wevelgem.

De record brekende veiling van Golden Prince "bewijst dat deze bloedlijn interessant is voor potentiële kopers", zegt Sjoerd Lei. Hij werkt voor het veilinghuis Pipa dat zich specialiseert in de verkoop van postduiven.

De kleindochters van deze prinselijke gulden vogel, First Lady en Golden Princess, worden gezien als gewilde aankopen door verzamelaars en fokkers. En potentiële nieuwe recordbrekers.

Arbeiderssport nu dure hobby

De 1,6 miljoen euro die de verkoop van New Kim opbracht past in een grotere trend in de duivensport. Duivenraces, een hobby van arbeiders na de Eerste Wereldoorlog, is een bezigheid geworden van de allerrijksten. En dan vooral in China.

Volgens Niels Cuelenaere van Veilinghuis Pipa zijn er zo'n 1 miljoen postduif-hobbyisten in China. En dat aantal groeit.

Zijn collega Lei vindt het "vanzelfsprekend" dat Chinese kopers ook interesse zullen hebben in deze nieuwe veiling. al is onduidelijk of er dit keer records verbroken zullen worden. In november werd de site van Pipa platgelopen, iets wat het veilinghuis dit keer nog niet heeft zien gebeuren.

Op moment van schrijven staat het laatste bod op Golden King op 202 duizend euro. Geïnteresseerde kopers kunnen tot 26 december bieden.