Porsche lijkt van zins om de strijd met Tesla aan te binden, nadat het op dinsdag de Mission E Cross Turismo onthulde op de Motor Show in Genève.

De autobouwer stelde in 2015 al de Mission E-conceptcar voor aan het publiek, een volledig elektrische sportwagen. Die moet vanaf volgend jaar beschikbaar komen en net zoveel kosten als de populaire Panamera.

Met de Cross Turismo aast Porsche ook nadrukkelijk op het crossover-segment, waar Tesla al een concurrent op het speelveld heeft staan, de Model X. Het volledig elektrische assortiment van Elon Musks bedrijf omvat verder de baanbrekende Model S en de Model 3 die elektrisch rijden voor iedereen haalbaar moet maken.

Hoewel de E Cross Turismo een zogenoemde crossover is – een mengvorm van SUV en sedan – staat de auto niet bijzonder hoog op z’n wielen. Hij heeft daarmee wellicht meer weg van een Panamera dan van een Model X. In tegenstelling tot de Tesla kunnen er 5 mensen in plaats van 7 in de wagen.

Tesla Model X

De Model X van Tesla. Foto: Tesla

Of de E Cross Turismo in productie gaat, weten we nu nog niet. Maar de eigenschappen die Porsche erbij vermeldt, doen daar wel naar verlangen.

Porsche stopt in beide elektrische modellen namelijk een laadsysteem dat 800 volt aankan – een belangrijk verschil ten opzichte van Tesla, dat nu nog met 400 volt-batterijen werkt. Daarmee laad je in een kwartiertje genoeg om 400 kilometer te kunnen rijden. De totale actieradius moet de 500 kilometer aantikken en je kunt in 3,5 seconden naar de 100 katapulteren. Ook met dat soort uitspattingen beweert Porsche dat de accuduur en actieradius niet zullen afnemen. De E Cross Turismo rijdt op twee elektromotoren die afzonderlijk de voor- en achterwielen aandrijven.

Lees ook op Business Insider

Ook een interessant foefje is een oogvolgsysteem dat Porsche wil integreren in het interieur. Hiermee volgt de auto waar de bestuurder zijn aandacht op richt, om die informatie vervolgens op het dashboard te presenteren.

Het studiemodel dat Porsche meenam naar Genève glimt op blauwe velgen en heet vooral een designexercitie te zijn – al noemt de Volkswagen-dochter het ‘de Porsche van de toekomst’ – want de auto beschikt ook over Pimp My Ride-achtige toevoegingen als een drone die paraat staat in de kofferbak. Zie de video hieronder voor een glimp daarvan:

Niettemin is het Porsche menens. Volgend jaar komt dus al de Mission E op de markt, met deels dezelfde specs als de E Cross Turismo. Bovendien zet het Duitse merk vol in op elektrisch en gaat het de komende jaren 6 miljard euro aan de ontwikkeling van meerdere modellen.