Presteren op je werk, maar ook tijd hebben voor je gezin en je vrienden? En nog een paar keer per week sporten als het even kan? Daar zijn we in Nederland wereldkampioen in.

Uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat Nederlanders de beste ‘work-life balance’ ter wereld hebben. Slecht 0,4 procent van de Nederlanders werkt meer dan 50 uur per week, terwijl het gemiddelde van de OESO-landen op 11 procent ligt.

Doordat Nederlanders relatief weinig werken houden ze meer tijd over voor andere activiteiten, eten en slapen. De OESO stelt dat de hoeveelheid vrije tijd belangrijk is voor het welzijn van mensen en heel wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Volgens de OESO werken Nederlandse vrouwen bovengemiddeld vaak: 69,9 procent van de vrouwen heeft een baan, terwijl het OESO-gemiddelde op 57,5 procent ligt. Nederlandse vrouwen werken wel vaak in deeltijd en zijn daardoor gemiddeld 2 uur per dag langer dan mannen bezig met huishoudelijke taken.

Onderneemster Elske Doets, zakenvrouw van het jaar 2017, moet niks hebben van vrouwen die weinig ambitie hebben in hun werk om tijd te hebben voor leuke dingen. Zij noemt hen ‘balanstrutjes‘ die zichzelf en hun talenten tekortdoen.

De OESO wijst ook op deze keerzijde van deeltijdwerk. Nederlandse moeders met twee kinderen verdienen tijdens hun carrière gemiddeld minder dan de helft van vrouwen die wel volop voor hun werk kiezen.

Maar mede daardoor zijn we wel wereldkampioen 'work-life balance'. Nipt voor Italië en Denemarken en vrij ruim voor onze buurlanden België en Duitsland, zo is te zien in de onderstaande door onderzoeksbureau Statista opgestelde infographic.