De Belastingdienst is bij bijna honderd miljonairs de fout in gegaan bij het afwikkelen van hun erfenissen. De fiscus heeft aan de nabestaanden van 88 miljonairs ten onrechte per brief laten weten dat ze geen aangifte hoefden te doen voor de erfbelasting, staat in een onderzoek dat staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft laten uitvoeren.

In totaal hebben de nabestaanden van 114 miljonairs zo’n brief gehad, terwijl nu blijkt dat het overgrote deel wél erfbelasting moest betalen. Van die 88 erfgenamen hebben er 31 uit zichzelf toch aangifte gedaan. De andere 57 werden na ontdekking van de fout aangeschreven om dat alsnog te doen.

Het is niet bekend hoeveel erfbelasting er daardoor alsnog is betaald, blijkt uit het onderzoek van de Auditdienst Rijk dat Snel liet doen: “De Belastingdienst heeft nog niet in beeld gebracht hoeveel aanslagen erfbelasting er alsnog zijn opgelegd naar aanleiding van de verstuurde uitnodigingen of spontaan ontvangen aangiften en hoeveel erfbelasting dit heeft opgeleverd.”

Het onderzoek had alleen betrekking op vermogens boven de 1 miljoen euro. Daarom is dit volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt nog maar het topje van de ijsberg. Hij stelt op Twitter dat de Belastingdienst “waarschijnlijk duizenden, zo niet tienduizenden mensen heeft vrijgesteld van erfbelasting terwijl ze moesten betalen”.

De Auditdienst Rijk heeft niet helemaal kunnen achterhalen wat de precieze oorzaak is van de fouten. Wel was het vorig jaar een IT-puinhoop bij de Belastingdienst, waardoor de fiscus grote moeite had de erf- en schenkbelasting te innen. Volgens Het Financieele Dagblad was er een grote inhaalslag nodig, omdat het nieuwe systeem niet op tijd klaar was en het oude in 2017 al was beëindigd.

Lees hier meer over erfenissen: