• De Rijksoverheid is onverminderd populair onder hoger opgeleide werknemers, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Universum.
  • Het Ministerie van Defensie is een nieuwe binnenkomer in de toplijst van 2021 en scoort meteen hoog. Verder doen onder meer e-commerce en techbedrijven zoals Coolblue, Tesla en ASML het goed.
  • Bekijk wie de 15 populairste werkgevers zijn onder werknemers met commerciële, technische en juridische beroepen.

Als het aan hoogopgeleide werknemers ligt, gaan ze het liefst aan de slag bij de Rijksoverheid. Het Ministerie van Defensie is zelfs vanuit het niets doorgestoten naar de top van aantrekkelijke werkgevers voor professionals. Ook Heineken, Tesla, Coolblue en ASML scoren goed.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde peiling van onderzoeksbureau Universum onder 16.634 Nederlandse professionals met een bachelor- of masterdiploma, al dan niet gepromoveerd. De werknemers zijn onderverdeeld in commerciële, juridische en technische beroepen.

In het onderzoek dat tussen oktober 2020 en april 2021 werd uitgevoerd, kwam onder meer naar voren dat 32 procent van de Nederlandse respondenten niet van plan is om in de aankomende vier jaar van baan te wisselen. Vorig jaar was 23 procent honkvast.

Volgens Universum heeft de coronapandemie ervoor gezorgd dat professionals het belangrijker vinden dat werkgevers goed voor hun werknemers zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ondersteunen van gendergelijkheid, beleid op diversiteit en inclusie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Als het om populaire werkgevers gaat, dan heeft KLM duidelijk last gehad van de coronacrisis. De Rijksoverheid blijkt een geduchte concurrent en is in 2021 in alle drie de groepen het meest gekozen als aantrekkelijkste werkgever.

Het Ministerie van Defensie heeft het vanuit het niets tot een tweede plaats geschopt bij de werknemers met juridische beroepen.

Populaire werkgevers onder professionals

De tabel toont de 15 populairste werkgevers onder professionals met commerciële functies:

Te zien is dat de Rijksoverheid van de derde plaats naar nummer één is geschoven, terwijl Heineken zijn tweede plek behoudt. Coolblue schuift twee plaatsen op een krijgt een plekje in de top 3.

KLM kelderde, mogelijk door de coronacrisis, van één naar zes. En Apple verloor twee plekken. Grote stijger is Albert Heijn die omhoog klom van 17 naar 11.

Door naar professionals met technische beroepen. Dit zijn hun 15 favoriete werkgevers:

De Rijksoverheid is ook onder deze groep werknemers de favoriet, net als vorig jaar. Tesla is opgeschoven van 3 naar 2 terwijl Google een plek heeft ingeboet en dit jaar op de derde plaats is beland.

Ook hier is KLM flink gekelderd, van 6 naar 14. IKEA moest vier plekken inleveren, waarmee de meubelgigant op de 11e plaats staat.

Grootste stijger bij de techneuten in de top 15 is ASML die zes plekken klom, van 14 naar 4, terwijl Coolblue vier plekken opschoof van 11 naar 7. Concurrent Bol.com staat nummer 15, vorig jaar op 16.

Tot slot de werknemers met juridische functies. Hun voorkeur gaat uit naar de volgende werkgevers:

Wederom is de Rijksoverheid de populairste werkgever, gevolgd door het Ministerie van Defensie die vanuit het niets is doorgestoten naar de tweede plaats. Op de derde plaats prijkt de Belastingdienst die vorig jaar nog op vijf stond.

Grote stijgers bij de werknemers met juridische beroepen zijn Philips, ING en L 'Oréal Group die respectievelijk met 8, 6 en 5 plekken stegen. Heineken verloor juist vijf plekken en daalde van 3 naar 8.

Lees meer over banen: