• Het sollicitatiegesprek is cruciaal voor wie een baan wil.
  • Recruiters zullen niet alleen op je vaardigheden en competenties letten, maar ook op je manier van spreken én je kleding.
  • Aanbevolen zijn wat meer neutrale kleuren, oranje wordt sterk afgeraden. Dat oogt niet professioneel.

Bij het interviewen letten recruiters op verschillende zaken wanneer ze overwegen of ze je door laten gaan of afwijzen. Soms komt het aan op veel kleine dingen die tezamen een “algemene indruk” vormen.

Natuurlijk zijn zaken als je arbeidsverleden, competenties en vaardigheden en ervaring cruciaal om je door grote delen van de sollicitatie heen te loodsen. Maar veel recruiters en hr-professionals kijken – vaak onbewust – niet verder dan de eerste indruk.

Uiteindelijk zal ook je outfit onderwerp zijn van de beoordeling – al dan niet onbewust. Vandaar dat je kleding minstens zo belangrijk is als je voorbereiding op vragen.

Kleren zeggen veel over degene die ze draagt. Zo zijn dure schoenen en sneakers lang hét statussymbool geweest van invloedrijke millennials.

En toch is het verstandig om niet al te casual op je sollicitatiegesprek te komen. Of iets dermate hips te dragen dat het afleidt. Dit, en meer, zijn enkele van de conclusies die banenportal CareerBuilder trekt uit een recente studie naar de beste én slechtste kleding die je kunt dragen bij een sollicitatiegesprek.

De studie is gebaseerd op ervaringen van zo'n 2.099 hr-professionals uit verschillende sectoren en industrieën en van verschillende soorten organisaties. Hen werd gevraagd naar de beste kleuren om te dragen tijdens een gesprek.

Weinig verrassend: de meerderheid beveelt neutrale kleuren als zwart, blauw en grijs aan. Dit is absoluut de top 3.

De minst aanbevolen kleur? Oranje voert de lijst aan van kleuren die je te allen tijde moet zien te vermijden. Oranje wordt namelijk veelal geassocieerd met gebrek aan professionaliteit. Anderzijds kan de kleur ook gerelateerd worden aan creativiteit, net als de kleuren paars, geel of groen.

Wat moet je dus dragen bij een sollicitatiegesprek?

Ten eerste is het volgens CareerBuilder het beste om ruim van tevoren te bepalen wat je gaat dragen, zodat je niet op het laatst keuzes hoeft te maken.

Natuurlijk moet je kleding dragen waarin je je comfortabel voelt en die je het best staat, en moet je slecht zittende, te krappe of juist te losse kleding vermijden. Het beste is om je aan te passen aan de onderneming waar je gaat werken.

Check daartoe de social media-uitingen van het bedrijf om erachter te komen of ze een voorkeur hebben voor een bepaalde dresscode.

Is dat casual? Dan adviseert CareerBuilder dat je je iets formeler kleedt. Als je de baan hebt kun je altijd nog je korte broek en sandalen aantrekken. Niet doen: grote strikken, opzichtige patronen of te grote juwelen.

Het klinkt niet onlogisch om toch iets opmerkelijks te dragen, zodat ze je na afloop van het gesprek herinneren, maar dat is een precaire exercitie - voor hetzelfde geld is de interviewer afgeleid en is hij of zij meer bezig met je kleding dan met wat je te melden hebt.

Ten slotte wordt zorgvuldigheid geadviseerd. Zorg ervoor dat je schoenen schoon zijn, je kleding goed gestreken en let ook op de kleine dingen zoals schone en verzorgde nagels.

Als je de baan wilt, laat dan vooral niets aan het toeval over.

[activecampaign form=20]

Lees meer over solliciteren: