Werknemers hechten veel waarde aan onder meer een goed salaris, een vast contract en goede werksfeer.

Werkgevers spelen hier in hun vacatures lang niet altijd op in. Zo wordt het salaris vaak niet genoemd, zelfs geen indicatie.

Ook de uitdagendheid van het werk, de reistijd en de mate van zelfstandigheid zijn belangrijke factoren voor werknemers.

Wat mensen op banenjacht graag in een vacature zien, komt lang niet altijd overeen met wat werkgevers erin vermelden. Waar werknemers de meeste waarde aan hechten, wordt vaak niet genoemd.

Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. De belangrijkste factoren voor werknemers zijn een goed salaris, een vast contract en een goede werksfeer.

Voor meer dan de helft (55 procent) van de Nederlandse beroepsbevolking is een goed salaris één van de belangrijkste redenen om voor een werkgever te kiezen.

Volgens Intelligence Group prijkt een goed salaris al geruime tijd bovenaan het lijstje van werknemers. Toch spelen lang niet alle werkgevers hier op in. Van alle vacatures die worden geplaatst, staat maar in 26 procent van de gevallen een salaris vermeld, blijkt uit onderzoek van Jobdigger.

Dit percentage is in 2020 weliswaar gestegen van 18 procent in 2019, maar dat neemt niet weg dat in een groot deel van de vacatures niet eens een salarisindicatie wordt gegeven.

Naast het salaris zijn er meer factoren die aantrekkingskracht uitoefenen op werknemers. Dit zijn de 10 populairste:

  1. Goed salaris
  2. Werksfeer
  3. Vast contract
  4. Inhoud van het werk
  5. Dichtbij huis/acceptabele reistijd
  6. Uitdaging van het werk
  7. Zelfstandigheid in de functie
  8. Acceptabele werkdruk
  9. Afwisseling van het werk
  10. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Kijkend naar beroepsgroepen zijn er wel wat onderlinge verschillen. Zo blijken mannen het salaris nog een stukje belangrijker te vinden dan vrouwen, 60 tegenover 50 procent.

En naarmate de leeftijd stijgt, daalt het belang van een goed salaris. Zo beschouwt 58 procent van de beroepsbevolking onder de 30 jaar salaris als een belangrijke factor. Bij 50-plussers is dit 51 procent.

Ook bij een splitsing naar opleidingsniveau zijn er verschillen zichtbaar. Van alle vmbo'ers vindt 59 procent een goed salaris een belangrijke reden om voor een werkgever te kiezen, tegen 52 procent van de wo'ers.

Lees meer over solliciteren: