Lange politici doen het doorgaans beter bij kiezers, blijkt uit onderzoek naar kiezersgedrag van psychologen. Dit komt mede doordat veel mensen onbewust een koppeling leggen tussen lengte en leiderschapskwaliteiten: hoe langer, des te meer een leider.

Dit betekent echter niet dat wereldleiders in de praktijk altijd bovengemiddeld lang zijn. De verschillen in lengte zijn groot.

Hoe lang politici zijn, is niet altijd officieel bekend. Vaak wordt er een schatting gemaakt op het moment dat politieke leiders naast andere bekende politici of beroemdheden staan van wie de lengte wel bekend is.

Hieronder heeft Business Insider de (geschatte) lengte van 14 wereldleiders weergegeven. Van klein naar groot. Ook Mark Rutte zit erbij.


De Ierse president Michael D Higgins: 1,60 meter

Bron: Gareth Copley/Getty Images

De relatief geringe lengte van de Ierse president valt vooral op als hij zijn tweegigantisch grote honden uitlaat, Bród and Síoda.

Bron: DailyEdge.ie

Lees ook op Business Insider


Kim Jong-un van Noord-Korea: tussen de 1,63 meter en 1,67 meter

Foto: De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (links) en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, in april 2018. Bron: Associated Press

Er is geen officiële informatie over de lengte van de Noord-Koreaanse leider. Het lijkt erop dat Kim Jong-un bijna even groot is als de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in (1,67 meter). Maar experts stellen dat Kim vaak wordt gefotografeerd met schoenen die ervoor zorgen dat hij langer lijkt dan hij eigenlijk is. Dus hij zou ook 1,63 meter kunnen zijn.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel: 1,65 meter

Foto: De Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens de G7-top in 2018. Bron: Jesco Denzel /Bundesregierung via Getty Images

De Duitse bondskanselier Angela Merkel staat bekend om de starende blik waarmee ze andere wereldleiders intimideert, zoals op de foto hierboven met een zittende president Donald Trump. Merkel weet goed hoe ze indruk moet maken, ook al is ze maar 1,65 meter lang.

Bron:The Guardian


Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland: 1,70 meter

Foto: Premier Jacinda Ardern spreekt in het parlement van Nieuw-Zeeland. Bron: Hagen Hopkins/Getty Images

Bron: Vogue


President Vladimir Poetin van Rusland: 1,70 meter

Foto: De Russische president Vladimir Poetin. Bron: Reuters

Bron: The Guardian


De Hongaarse premier Viktor Orbán: 1,73, meter

Foto: De Duitse bondskanselier Angela Merkel met premier Victor Orbán in 2015. Reuters

Bron: The Guardian


Xi Jinping, de president van China: 1,75 meter

Foto: De Chinese president Xi Jinping in 2016 met Poetin. Bron: Wang Zhou – Pool/Getty Images

De Chinese president is langer dan veel van zijn voorgangers.


De premier van het Verenigd Koninkrijk, Boris Johnson: 1,75 meter

Bron: Getty

Bron: The Express


Shinzo Abe van Japan: 1,78 meter

Foto: De Canadese premier Justin Trudeau en de Japanse premier Shinzo Abe in 2016. Bron: Reuters/Toru Hanai

Bron: Daily Mail


De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan: 1,83 meter

Foto: De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin in Istanbul in november 2018. Bron: Bulent Kilic/AFP/Getty Images

Bron: Doğan News Agency


Justin Trudeau, premier van Canada: 1,88 meter

Foto: Justin Trudeau en Donald Trump in juni 2018. Bron: Leon Neal/Getty Images

Hoewel Trudeau net iets kleiner is dan de Amerikaanse president Donald Trump, ziet hij er volgens velen toch langer uit. Dat komt ongetwijfeld door de taillemaat van Trump.


De Amerikaanse president Donald Trump: 1,91 meter of 1,88 meter

Bron: Reuters

Trump heeft als president al meerdere keren grappen gemaakt over andere politici die kleiner zijn dan hij. Officieel is Trump volgens zijn medische gegevens 1,91 meter, maar op zijn rijbewijs staat dat hij 1,88 meter lang is, volgens de Britse krant The Guardian.

In The Guardian stonden ook foto’s van Trump naast mensen van 1,90 meter, en daar lijkt het alsof Trump net iets kleiner is.


Onze eigen premier, Mark Rutte: 1,90 meter

Hoewel de lengte van Trump dus niet helemaal duidelijk is, is op foto’s te zien dat Rutte duidelijk langer is.


Aleksandar Vučić, president van Servië: 1,98 meter

Foto: De Servische president Aleksandar Vučić met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Franse president Emmanuel Macron in april 2019. Bron: Carsten Koall/Getty Images

Hoewel Servië misschien niet de politieke en financiële macht heeft van landen als Rusland en de VS, torent de leider wel boven alle andere wereldleiders uit.

Bron: Financial Times


Lees meer over Nederlandse politici: