Honderdduizenden Nederlanders moeten zich zorgen maken over de kosten van hun uitvaart.

Ze dachten via Yarden een verzekering te hebben afgesloten die de begrafenis of crematie, de kist, de koffie en de cake zou regelen, maar Yarden staat onder curatele van De Nederlandsche Bank. De kapitaalbuffers van de verzekeraar zijn lang niet hoog genoeg voor alle verplichtingen die Yarden heeft.

Dat meldt het Financieele Dagblad (FD).

De bron van de problemen van Yarden is de naturaverzekering. In de wereld van uitvaartverzekeringen kun je als klant kiezen voor een verzekering die bij overlijden een bedrag uitkeert waarmee je zelf je uitvaart kunt regelen en betalen, de sommenverzekering, of voor een verzekering waarbij de verzekeraar achter de schermen de kosten van de uitvaart dekt.

In je polis staat dan wat de verzekeraar allemaal betaalt. Denk bijvoorbeeld aan de kist, het vervoer, een uitvaartdienst, de rouwkaarten en de koffietafel. Maar de kosten van verzekeringen stijgen en stijgen. Een gemiddelde uitvaart kost tegenwoordig al snel 7.000 euro. Daarom legt Yarden vooral op die naturaverzekeringen flink toe.

In 1995 kreeg verzekeraar Vie d'Or daar ook problemen mee. Die beperkte toen volgens het FD de uitkeringen op uitvaartverzekeringen van zo'n 12.000 mensen.

De impact van de problemen bij Yarden kan veel groter zijn. Yarden heeft namelijk honderdduizenden verzekerden met een naturaverzekering en de buffers slinken snel. Eind 2018 lagen de buffers van de verzekeraar op iets meer dan een kwart van de langlopende verplichtingen, terwijl de solvabiliteitsratio zou wettelijk gezien tenminste 100 procent moeten zijn. En dat terwijl de ratiovan Yarden eind 2017 nog op de 120 procent stond. Toen was er dus nog geen vuiltje aan de lucht - wat ging er mis?

Truc van Yarden werkte niet

Volgens het FD vallen de beleggingsresultaten van de verzekeraar tegen. De kosten van uitvaarten lopen harder op dan de waarde van de beleggingen. Maar een groter probleem is dat een truc van Yarden niet werkte.

De verzekeraar wilde naturaverzekeringen omzetten in sommenverzekeringen. Verzekerden die dus eerder hadden afgesproken dat de hele uitvaart zou zijn geregeld, zouden in plaats daarvan een vast bedrag van iets meer dan 3700 euro krijgen, terwijl een gemiddelde uitvaart zou zomaar 7000 euro kan kosten. Verzekerden zouden na de uitvaart met een schuld kunnen blijven zitten als ze nog geen 4000 euro zouden krijgen.

Maar de rechter en klachteninstituut Kifid haalden een streep door deze polisaanpassing. Die was niet correct uitgevoerd. Verzekerden hielden recht op een natura-uitkering, waarmee Yarden te maken kreeg met hogere kosten dan het had verwacht.

Binnen een half jaar weer op 100 procent

De uitvaartorganisatie zegt op dit moment hard te werken aan versterking van de buffers en heeft bij DNB een herstelplan ingediend. Voor nu is er voldoende geld in kas om uitvaarten te regelen, voegt de verzekeraar toe. DNB wil nog niet reageren.

Yarden zou de polisvoorwaarden alsnog kunnen aanpassen om uit de problemen te komen. Een andere optie is dat de verzekeraar wordt overgenomen. Maar een overnemende partij zal ook moeite hebben met de hoge verplichtingen uit de naturaverzekeringen van Yarden.

Haast is wel geboden. DNB wil in een onderbouwd herstelplan zien hoe Yarden binnen een half jaar weer boven de 100 procent dekking van de verplichtingen uitkomt.

Lees meer over verzekeringen: