Polen heeft een nieuw plan onthuld om zich, indien nodig, te kunnen verdedigen tegen aanvallen vanuit Rusland. Het Poolse ministerie van Defensie onthulde maandag het “oostelijke schild,” een operatie om de oostgrens met Rusland en Wit-Rusland te versterken.

Volgens Polen is dit de grootste defensieve operatie in Oost-Europa sinds de Tweede Wereldoorlog in 1945 tot een eind kwam.

Een overzicht dat is vrijgegeven als onderdeel van het beleidsdocument, geeft inzicht in wat er gepland staat voor de grenszone:

  • Een permanente omheining (muur)
  • Prikkeldraad
  • Een anti-tankgreppel
  • Een veld met anti-tankobstakels (ook wel 'egels' genoemd)
  • Mijnen
  • Nog een greppel
  • Een zone met vegetatie

Poolse overheidsfunctionarissen zeggen ook plannen te hebben voor het uitbreiden van de waarschuwings- en anti-drone systemen en forward operating bases te willen opzetten.

De Commandant der Strijdkrachten van het Poolse leger, generaal Wiesław Kukuła, zegt dat het project de verdediging van Polen gaat versterken en Poolse soldaten en burgers beter zal helpen beschermen.

De grens tussen Rusland en Polen ligt bij Kaliningrad, de Russische enclave in het noorden. Polen deelt ook een grens met Wit-Rusland, een land dat wordt beschouwd als een Russische marionettenstaat.

Verder naar het zuiden grenst Polen aan Oekraïne, waar de oorlog tegen Rusland nog altijd voorsleept. Volgens het plan zullen niet alle grensgebieden maximaal versterkt worden, maar er wordt in het document geen inzicht gegeven in welke grensgebieden in aanmerking komen. Polen heeft een ongeveer 225 kilometer lange grens met Rusland en ongeveer 400 kilometer lange met Wit-Rusland.

Het Poolse ministerie van Defensie zegt dat het "oostelijke schild"-plan langs in totaal 700 kilometer van de grens zal worden uitgerold. Władysław Kosiniak-Kamysz, de Poolse minister van Defensie, zegt dat het werk dit jaar zou beginnen en in 2028 alles af zou moeten zijn.

De vice-premier van Polen schat de kosten van het plan op 2,3 miljard euro.

Poolse generaal Wieslaw Kukula en de Poolse vice-minister van Defensie Cezary Tomczyk. Foto: AP Foto/Czarek Sokolowski.
Poolse generaal Wieslaw Kukula en de Poolse vice-minister van Defensie Cezary Tomczyk. Foto: AP Foto/Czarek Sokolowski.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de nabijgelegen Baltische staten: Estland, Litouwen en Letland, waarmee Polen samenwerkt om de veiligheid in de regio te vergroten.

Alle vier de landen vielen vroeger onder de Sovjet-Unie en zijn uitgesproken over het feit dat zij geloven dat Rusland in de toekomst mogelijk ook andere landen, naast Oekraïne, zal gaan aanvallen.

Polen en de Baltische staten zijn de meest openlijke bondgenoten van Oekraïne en pleiten voor een grotere betrokkenheid en harder ingrijpen dan de meeste westerse landen.

Polen besteedt hierdoor een hoger percentage van zijn nationaal inkomen aan defensie dan elk ander NAVO-lid, inclusief de VS.

Rusland kan NAVO-landen aanvallen

Polen is een van de Europese NAVO-leden die waarschuwen dat Rusland elders in Europa landen of regio's kan aanvallen. Door de collectieve verdedigingsclausule van de NAVO zou dat alle leden, waaronder ook de VS, in een bredere oorlog trekken.

Het hoofd van het Poolse nationale veiligheidsagentschap zei eind vorig jaar dat Rusland binnen drie jaar - in 2026 - NAVO-landen zou kunnen aanvallen.

De Poolse premier Donald Tusk zei in maart dat Europa zich in een "vooroorlogs tijdperk" bevindt en zich dringend hierop moet gaan voorbereiden.

Russische buurlanden versterken hun grenzen

Andere landen rondom Rusland versterken ook hun grensverdediging. De Baltische landen zijn bijvoorbeeld van plannen om bunkers aan te leggen bij hun grenzen met Rusland en Wit-Rusland.

En samen met nog drie NAVO-landen - Polen, Finland en Noorwegen - plannen de drie Baltische staten naar verluidt ook een "drone muur" om zich tegen Rusland te verdedigen.

Polen heeft al een grensmuur bij de grens met Wit-Rusland, die vorig jaar gebouwd is om de migratie-instroom te beperken.

LEES OOK: Poetin houdt een strategisch eiland in de Baltische Zee van NAVO-lidstaat Zweden scherp in de gaten, aldus een Zweedse topmilitair