Europese landen gaan een voorstel presenteren voor een lucht- en raketverdedigingssysteem, zoals de Israelisch ‘Iron Dome’, ter waarde van 4 miljard euro. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk gezegd.

Tusk vertelde de Poolse omroep AVN dat het voorstel, waarvoor 21 Europese landen samenwerken, binnen enkele dagen aan de Europese Raad zal worden gepresenteerd.

Het European Sky Shield Initiative, of ESSI, is bedoeld als een middel om gezamenlijk nieuwe luchtverdedigingssystemen aan te schaffen. “De recente aanval op Israël heeft laten zien hoe essentieel zulke systemen zijn. Er is geen reden voor Europa om geen raketafweerschild te hebben”, aldus Tusk.

Tusk zei tegen de Britse krant The Telegraph, in een niet al te subtiele verwijzing naar Rusland, dat er niet veel fantasie voor nodig is om te bedenken waar een potentiële aanval op Europa vandaan zou kunnen komen.

De Iron Dome van Israël wordt al lange tijd gezien als een van de meest geavanceerde luchtverdedigingssystemen ter wereld en beschermt het luchtruim van het land tegen raketten en andere projectielen.

In april schoot Iran een spervuur van raketten en drones richting Israël, die de Israëlische luchtverdediging bijna allemaal neerhaalde, met de hulp van Amerikaanse en Britse strijdkrachten.

Europees raketschild tegen dreiging van Rusland

Hoewel een directe aanval van Rusland op Europese NAVO-landen niet waarschijnlijk wordt geacht, zijn veel landen - vooral de landen die aan Rusland grenzen - zeer ongerust. Veel landen verhogen daarom dan ook hun defensie-uitgaven op een manier die vóór de inval van Rusland in Oekraïne ondenkbaar was.

Het Europese raketschild ESSI werd voor het eerst voorgesteld door de Duitse kanselier Olaf Scholz in 2022, niet lang nadat Rusland begon met het beschieten van de Oekraïense infrastructuur met raketten. Sindsdien wordt het initiatief geleid door Duitsland.

Nederland was een van de eerste landen die zich aansloot bij Duitsland, in oktober 2022, en inmiddels is het aantal landen gegroeid tot 21, met de deelname van Turkije en Griekenland in februari dit jaar.

De Duitse denktank SWP heeft in een rapport de raketsystemen op een rij gezet die de Duitse regering wil kopen voor ESSI. Dit zijn onder andere Patriot-raketafweersystemen van Amerikaanse makelij, de IRIS-T SLM (een raketsysteem dat drones kan neerschieten), vliegtuigen, kruisraketten en het Arrow-systeem (hetzelfde raketsysteem als dat momenteel in Israël wordt gebruikt).

De denktank merkt in het rapport ook op dat, hoewel het een aanval op NAVO-landen vanuit Rusland op de korte termijn onwaarschijnlijk acht, "het verbeteren van de lucht- en raketverdediging in Europa de macht van Rusland ten opzichte van de NAVO zou kunnen inperken en daarmee de cohesie van het bondgenootschap zou kunnen versterken".

LEES OOK: De NAVO staat tegenover een gehard Rusland dat mogelijk opnieuw op oorlogspad gaat, als Oekraïne de oorlog verliest – daarvoor waarschuwt een oorlogsanalist