De Russische president Vladimir Poetin zegt dat Europese landen die Oekraïne aanmoedigen om met westerse wapens doelen in Rusland te treffen, moeten oppassen. “Functionarissen van NAVO-landen, vooral degenen die in Europa zijn gevestigd, met name in kleine Europese landen, moeten zich volledig bewust zijn van wat er op het spel staat”, zei Poetin dinsdag tegen verslaggevers bij het Kremlin.

“Ze moeten in gedachten houden dat hun landen klein en dichtbevolkt zijn, wat een factor is om rekening mee te houden, voordat ze gaan praten over aanvallen diep in het Russische grondgebied” vervolgde hij.

Poetin deelde de waarschuwingen nadat verschillende Europese leiders aangaven dat Oekraïne Russische militaire doelen zou mogen aanvallen. Hoewel Oekraïne veel westerse militaire steun heeft gekregen, mag het land door Amerikaanse beperkingen geen aanvallen uitvoeren op Russisch grondgebied.

NAVO-chef Jens Stoltenberg vertelde in een vrijdag gepubliceerd interview tegenover The Economist dat de restricties voor de inzet van westerse wapens door Oekraïne moeten worden versoepeld zodat het land zichzelf beter kan verdedigen. “Het wordt tijd voor bondgenoten om te heroverwegen of ze bepaalde beperkingen willen opheffen voor het gebruik van wapens die ze aan Oekraïne hebben gedoneerd”, zei Stoltenberg.

"Vooral nu er veel wordt gevochten rond de stad Kharkiv, dichtbij de grens, wordt het lastig voor Oekraïne om zichzelf te verdedigen, als er geen mogelijkheid is om deze wapens te gebruiken tegen legitieme militaire doelen op Russisch grondgebied", aldus Stoltenberg.

Hij verwees daarbij naar een recente Russische aanval op de noordoostelijke Oekraïense stad Kharkiv.

Poetin dreigt met tegenactie als Oekraïne doelen in Rusland raakt

Maar een dergelijke stap, zo waarschuwde Poetin dinsdag, kan "ernstige gevolgen" hebben voor Europa. "Als Europa met deze ernstige gevolgen wordt geconfronteerd, wat zullen de Verenigde Staten dan doen, gezien onze strategische pariteit?"

Vertegenwoordigers van de NAVO reageerden niet direct op een verzoek om commentaar van Business Insider.

NAVO-baas Stoltenberg is niet de enige die vindt dat Oekraïne de strijd met Rusland moet aangaan. "Volgens het oorlogsrecht kan dit", zei buitenlandchef Josep Borrell van de Europese Unie dinsdag. "Je moet een evenwicht vinden tussen het risico op escalatie en de noodzaak voor de Oekraïners om zich te verdedigen."

De opmerkingen van Borrell weerspiegelen die van de Franse president Emmanuel Macron, die ook een oproep heeft gedaan om beperkingen op de inzet van westerse wapens op te heffen.

"Hoe kunnen we Oekraïne uitleggen dat ze hun steden moeten beschermen, maar dat ze niet het recht hebben om de plekken aan te vallen waar de raketten vandaan komen?" vertelde Macron aan verslaggevers. "Het is alsof we hen vertellen dat we jullie wapens geven, maar dat jullie ze niet mogen gebruiken om jezelf te verdedigen."

"We moeten ze toestaan om militaire locaties te neutraliseren van waaruit de raketten worden afgevuurd. Maar we kunnen niet toestaan dat andere doelen in Rusland worden geraakt", stelde Macron.

LEES OOK: Dit kan de achilleshiel worden van de economie van Rusland – maar het Westen heeft nog wel wat geduld nodig