Donderdag kwam de Russische gasstroom via de Nord Stream-pijpleiding weer beperkt op gang. Een topanalist op energiegebied stelt echter dat president Vladimir Poetin helemaal niet wil dat Europa zijn energiereserves voor de winter opbouwt.

De gaslevering ligt, net als voor de geplande sluiting voor onderhoud, op zo’n 40 procent van het normale niveau, meldt exploitant Nord Stream AG op vrijdag.

Of dat zo blijft, is nog maar de vraag. De Europese Commissie heeft laten weten ernstig rekening te houden met het volledig stopzetten van de Russische gasleveringen.

“Hij [Poetin, red.] wil continu paniek zaaien op het continent”, vertelt Helima Croft van RBC Capital Markets tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Volgens de topanalist wil Poetin de controle over de energiecrisis behouden.

Croft zegt te verwachten dat Rusland de Europese gasleveringen verder zal beperken en noemt de herstart van Nord Stream op donderdag tijdelijk.  

Lees ook: Europa krijgt te maken met stroomstoringen: de vraag is ‘niet of maar wanneer’ dat gebeurt, volgens Noorse energieconsultant

Ondertussen wil de Europese Commissie dat lidstaten 15 procent minder aardgas verbruiken dan gemiddeld om zich voor te bereiden op een eventuele leveringsstop door Rusland. Tegen dit plan, dat woensdag is aangekondigd, is inmiddels veel verzet van lidstaten.

Croft stelt dat het voor Europa moeilijk zal worden om de eensgezindheid te bewaren wanneer landen de gasleveringen moeten rantsoeneren.

Onder meer Griekenland, Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk hebben zich uitgesproken tegen het besparingsplan van het dagelijkse bestuur van de Europese Unie.

Volgens Croft zal de klap echter het hardst aankomen in Duitsland. “Duitsland zal het meest te lijden hebben: de helft van de Duitse consumenten gebruikt gas om hun huizen te verwarmen. Dit zal dus een echte uitdaging worden wanneer zij moeten nadenken over rantsoenering.”

LEES OOK: Duitse huishoudens zouden deze winter kunnen overstappen op hout bij uitblijven Russisch gas, zegt Deutsche Bank